De Snowden files

  • Uitgever: Nieuw Amsterdam Uitgevers
  • Auteur: Luke Harding

Harding schetst in dit boek op treffende wijze waarom Snowden de wereld op zijn kop heeft gezet. En hoe. De hulp van enkele journalisten was onontbeerlijk. Daarom is dit ook een boek geworden over de relatie tussen journalisten en klokkenluiders, en de verregaande impact die onthullingen ook voor journalisten kunnen hebben.

Driest hoogtepunt in de Snowden-saga is trouwens de totale vernieling van de computers van The Guardian in Londen – ze zijn letterlijk kapot geslagen.

Bij Snowdens onthullingen over afluisterpraktijken bij de NSA waren zowel Amerikaanse als Britse journalisten betrokken, en zo komen ook de verschillen tussen beide journalistieke culturen naar voren. In de VS zijn er maar enkele grote dagbladen en is er bijgevolg minder concurrentie?le druk.

In het algemeen stelt de pers zich respectvol op tegenover politici. In Engeland daarentegen zijn er veel meer grote kranten, die voortdurend moeten strijden voor hun bestaan. Zij zijn veel minder geneigd iemand een hand boven het hoofd te houden als ze daardoor een primeur dreigen te missen.

Maar de samenleving heeft er ook minder respect voor de pers, en Britse journalisten genieten minder wettelijke bescherming. Het is dan ook vooral de Britse afdeling van The Guardian die het hard te verduren heeft gekregen na de publicatie van Snowdens informatie. (MSL)

Deze boekbespreking werd gepubliceerd in De Journalist 178