Belgodyssee

Belgodyssee, een initiatief van Radio 2, VivaCité, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L’Avenir en met de steun van Brussels Airlines en de Kanselarij van de Eerste Minister, bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de drie gemeenschappen van ons land. De essentie van de wedstrijd blijft een evenwichtige samenwerking tussen Vlamingen en Walen, in Wallonië en Vlaanderen.

Acht duo’s – studenten journalistiek, de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig – trekken er als een team van twee op uit en werken een week lang samen op radioreportages, de geschreven pers en online . Tijdens de 8 wekenmoet elke kandidaat ook een nieuwsitem op het internet ontwikkelen en viraal laten gaan met behulp van de socialemedia. De thematiek van dit nieuwsitem mag (maar niet verplichthet actualiteitsonderwerp zijn dat in hetkandidatuurformulier werd voorgesteld voor de reportageweek waarin de kandidaat aan de wedstrijd zal deelnemenHet is de bedoeling dat er voor een maximale zichtbaarheid wordt gezorgd en dat er zoveel mogelijk interactiviteitrond het nieuwsitem wordt gecreëerdDit kan verschillende vormen aannemeneen webdoc, video, blog of nog ietsanders volgens de voorkeuren van de kandidaat.

De taalgemengde duo’s, begeleid door ervaren VRT- en RTBF-medewerkers, zullen kunnen kennismaken met het vak in de praktijk én elkaar beter leren kennen door in hun reportages de ontdekking van elkaars gemeenschap centraal te stellen. Daarnaast werden er ook print- en online media (zoals Metro en L’Avenir) ingezet.

Sinds zijn lancering in 2005 hebben 144 jonge journalisten aan deze wedstrijd deelgenomen.

Het project geniet de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.