Online intimidatie

Online intimidatie is één van de meest voorkomende vormen van bedreiging. Toch is het lastig om zulke voorvallen aan te pakken, omdat niet alle vormen van online bedreiging strafbaar zijn. Pas als er sprake is van rechtstreekse, persoonlijke bedreigingen is aangifte bij de politie mogelijk. 

Stel dat je te maken krijgt met online intimidatie, dan zijn dit mogelijke stappen die je kunt ondernemen.  

  1. Maak screenshots. Zorg ervoor dat je tastbaar bewijs voorhanden hebt, wanneer bedreigingen jouw richting uitkomen. 
  2. Blokkeer profielen. Zijn er bepaalde mensen – al dan geen trollen – die je haatberichten sturen of lastigvallen? Blokkeer ze om verdere hinder te voorkomen. 
  3. Monitoring. Beheer je een pagina op social media en merk je dat er haatreacties en intimidaties circuleren? Verwijder deze berichten of vraag bij aanhoudende intimidatie aan Google, Twitter en Facebook op in te grijpen.  
  4. Meld online intimidatie. Deel je ervaringen met collega’s, maar ook met je werkgever. Doe eventueel aangifte bij het meldpunt van de VVJ. Indien er sprake is van rechtstreekse, persoonlijke bedreigingen, dan is het aangewezen om in overleg met de politie aangifte te doen. Ook wanneer er sprake is van herhaaldelijke dreigementen van eenzelfde persoon of organisatie, is een aangifte het overwegen waard. 

Vrouwen met kleur 

Online intimidatie is een fenomeen waarmee veel journalisten te maken krijgen. Toch lopen journalisten met kleur en vrouwelijke collega’s meer risico. Deze laatste groep krijgt commentaar simpelweg om het vrouw zijn. Seksueel getinte berichten, de verspreiding van foto’s en het aanmaken van nep-accounts in naam van vrouwelijke journalisten zijn geen uitzondering. Vaak worden er bedreigingen geuit, richting de familie of werkgever van de journalist, maar ook wordt gedreigd met geweld en verkrachting. 

Het is belangrijk om deze ervaringen te delen met naasten, collega’s en/of werkgevers. Zulke gesprekken bieden een mogelijkheid om te ventileren en om samen tot mogelijke oplossingen te komen. 

Hoe voorkomen? 

Hoe hard journalisten ook proberen om online intimidatie uit de weg te gaan, er helemaal aan ontkomen lukt zelden. Toch kan je als journalist het één en ander ondernemen om online intimidatie tot een minimum te beperken. 

  • Probeer je social media-profielen zoveel mogelijk af te schermen
  • Probeer zo weinig mogelijk persoonlijke informatie online te verspreiden 
  • Blokkeer mensen die haatberichten sturen of negeer ze gewoon
  • Verwijder haatberichten en agressieve reacties om te voorkomen dat ze anderen ertoe aanzetten om ook te reageren. 

Klik hier voor de toolkit tegen online intimidatie. 

Wil je meer weten over cybersecurity voor journalisten? Klik dan op deze link. 

Het Committee to Protect Journalists (CJP) stelt ook een digitale safety kit voor journalisten ter beschikking op haar website.