Freelancejournalistiek: kun je daar goed van leven?

Als je een vergelijking wilt maken met een loontrekkende collega, houd er dan rekening mee dat die collega zijn maandloon 13,92 keer krijgt uitbetaald (wegens een ‘dertiende maand’ in december en in de zomer ook 92% vakantiegeld). Bovendien worden de kosten voor kantoor, informatica en telecom, transportkosten en nog veel meer gedragen door de werkgever…

Wat een loontrekkende in (bijna) veertien maandlonen realiseert, moet de freelancer in elf maanden bij elkaar zien te krijgen, als hij ook een maand vakantie wil.

Platformen voor freelancers

Freelanceopdrachten komen natuurlijk niet uit de lucht gevallen, je moet ernaar op zoek. Als je al een tijdje bezig bent, ontwikkel je een netwerk, heb je een klantenkring opgebouwd en weet je min of meer wat je bij wie kunt slijten en voor welke prijs. Maar ook dan is het niet uitgesloten dat er ‘magere’ tijden zijn, waarop je plots wel tijd maar minder inkomen hebt. Periodes waarin de pagina’s in je agenda veel te wit blijven.

Weet dan dat je daarin niet alleen bent en dat er online platformen zijn waar opdrachtgevers en freelancers op zoek naar werk elkaar kunnen vinden. Toegegeven, de vraag naar IT’ers, grafici en webdesigners is groter dan die naar journalisten, maar hoe dan ook: het is zeker de moeite om er geregeld eens te gaan kijken. Een greep eruit:

Ben je vrij goed in het Engels, dan hoef je je uiteraard niet te beperken tot de poldergebieden. Hieronder wat sites die internationaal freelancewerk aanbieden:


 Terug naar "Freelancen voor anderen"