Journalist in bijberoep

Veel journalisten werken niet in hoofdberoep als journalist, maar combineren die activiteit met een andere job. Denk aan een leraar die ’s avonds de lokale gemeenteraad opvolgt voor de krant, een boekhouder die in het weekend sportwedstrijden verslaat voor radio of tv, een advocaat die regelmatig theaterrecensies schrijft, een expat die vanuit een plek in het buitenland af en toe rapporteert over dingen die daar gebeuren…

Deze correspondenten of persmedewerkers leveren – zij het in bijberoep – een belangrijke meerwaarde voor de nieuwsmedia. Vooral dan in de sectoren lokaal nieuws, sport, cultuur en buitenlandberichtgeving.

Een officieel cijfer van hun aantal is er niet, maar deze categorie journalisten kan makkelijk op enkele duizenden worden geraamd.

Deze journalisten kunnen niet worden erkend als beroepsjournalist. De wet laat dat niet toe. Voor een erkenning moet journalistiek nu eenmaal je hoofdactiviteit zijn en mag je dit niet combineren met een andere job.

Toch kunnen deze journalisten aansluiten als gewoon lid van de VVJ.

Hoe ? Dat vind je hier.

In dat geval krijgen deze persmedewerkers een VVJ-lidkaart. Deze heeft niet de waarde van een officiële perskaart, maar kan in sommige gevallen – met name wanneer de plaatsen niet beperkt zijn – toch ook al enkele faciliteiten geven. En hoe dan ook kunnen deze persmedewerkers als VVJ-lid aanspraak maken op alle informatie en service van de vereniging.


 Terug naar "Erkend worden als beroepsjournalist (of journalist van beroep)"