Freelancen in bijberoep

Ik werk voltijds bij een communicatiebureau, maar zou graag in nevenberoep freelancen als journalist. Waar moet dat precies worden gemeld: sociale verzekeringskas, btw, inkomensbelastingen? En hoe zit het specifiek met teksten die voor het internet worden gemaakt?

lees meer

Factuur opstellen

Sinds kort werk ik freelance als journalist in nevenberoep. De krant waar ik voor schrijf, heeft me gevraagd een factuur op te sturen voor mijn al geleverde prestaties. Wat moet daarop staan?

lees meer

Sociaalverzekeringsfonds

Ik ben net begonnen als freelancejournalist en moet aansluiten bij een sociaalverzekeringsfonds voor zelfstandigen. Maar ik zoek een halftijdse job in loondienst. Als ik me nu meld als zelfstandige in hoofdberoep, kan ik dan straks makkelijk omschakelen naar zelfstandige in bijberoep?

lees meer

Btw- en ondernemingsnummer

Ik ben afgestudeerd als radio & tv-journalist, en momenteel schrijf ik freelance voor een magazine. Moet ik een btw- en ondernemingsnummer aanvragen? En moet ik bij elke nieuwe opdracht een contract tekenen? Een productiehuis heeft me voorgesteld te werken met een raamcontract. Wat is dat?

lees meer

Freelancen bij werkgever

Ik ben net afgestudeerd als journalist en kan deeltijds bij de radio terecht. Daarnaast wil ik ook freelancen als journalist. Mag dat voor diezelfde radio? En hoe zit het met de btw en de sociale zekerheid?

lees meer

Ook in het buitenland werken

Sinds bijna twee jaar schrijf ik freelance. Bestaat er voor mij een bepaald statuut of een officieel document, dat het me – ook in het buitenland – makkelijker kan maken om te werken?

lees meer

Betalingstermijnen

Binnen welke termijn moet een opdracht worden betaald?

lees meer

Eindredactie kort mijn teksten in

Als de eindredactie mijn tekst verandert en daardoor ontstaat een fout in het bericht, wie is dan verantwoordelijk als een benadeelde persoon zich tot de rechtbank wendt?

lees meer

Stukken voor de krant

Ik maak het vaak mee dat de stukken die ik aan de krant lever tot de helft worden ingekort. Aangezien ik word betaald per letterteken betekent dat voor mij telkens financieel verlies. Kan dat zomaar?

lees meer

Ben ik een valse zelfstandige?

Ik werk als zelfstandige journalist, maar doe op de redactie eigenlijk hetzelfde werk als collega-journalisten. Ben ik dan een valse zelfstandige?

lees meer

Opdrachten per telefoon

Ik krijg geregeld opdrachten, via de reactiechef, per telefoon. Is dat oké?

lees meer

Btw-nummer hebben

Moet ik als zelfstandig journalist een btw-nummer hebben? En welk btw-tarief geldt dan voor journalistiek werk?

lees meer