Voldoende grote markt?

Ik ben van plan als freelancejournalist te beginnen. Is daar een voldoende grote markt voor?

 

Een goede vraag die helaas te weinig gegadigden zich stellen.

Door fusies van mediagroepen – met de daarbij gepaard gaande ‘synergieën’ – staat het totale aantal journalistieke banen bij de traditionele media wel op de tocht. Maar uit ons databestand blijkt dat een vierde van het totale aantal Belgische journalisten uit freelancers bestaat, en dat dit aandeel nog toeneemt. Dat komt omdat uitgevers tegenwoordig liever een beroep doen op al dan niet gespecialiseerde freelancers voor bepaalde opdrachten, waardoor ze besparen op vaste redactionele krachten.

Bovendien steken nieuwe media de kop op en die hebben vaak niet de middelen om een echte redactiestaf op te zetten. Maar meestal zijn die nieuwe media ook nog niet echt winstgevend.

Een advies: als freelancer ben je een ondernemer. Zoek dus een niche waarin je je specialiseert en/of breid je actieradius uit. Blijf niet rond de kerktoren draaien, maar spreid je vleugels. Nederland telt 2,6 keer zoveel mensen (marktpotentieel!) als Vlaanderen. En  ben je erg goed in het Engels, dan kan de helft van de wereld je markt worden.