‘Verantwoord nieuws maken van cijfers’ module 3: De journalist als onderzoeker

Met de opkomst van eigen dataredacties wordt de scheidslijn tussen (data)journalisten en onderzoekers  dunner. In deze sessie gaan we in op de kansen en uitdagingen om zelf als redactie data te verzamelen en er  eigen verhalen van te maken.  

– Zelf aan de slag met opiniepeilingen: vraagstelling, antwoordformats, sociale wenselijkheid  – Je verdiepen in je onderwerp met publieke datasets 

– Hoe beschikbaar maak je jouw data? Kansen en risico’s van interactieve datatools 

Lesgevers: Joris Boonen en Mark Pluymaekers

Joris Boonen is politicoloog en doet in België en Nederland onderzoek naar attitudes van jongeren op basis van  surveyonderzoek (Zuyd Hogeschool | KU Leuven). Als docent-onderzoeker geeft hij bij Zuyd Hogeschool (Maastricht)  les in onderzoeksmethoden en media-analyse. Hij geeft daarnaast ook trainingen en workshops aan journalisten (in  opleiding) over verantwoord omgaan met data.

Mark Pluymaekers is communicatiewetenschapper en psycholinguïst. Hij is als lector verbonden bij Zuyd  Hogeschool in Maastricht. Binnen zijn onderzoeksgroep doet hij onderzoek naar de ontwikkeling van interculturele  competenties en de inzet van kunstmatige intelligentie in bedrijfscommunicatie.

Datum: dinsdag, 30 november 2021

Tijdstip: 14 – 16 u.

Het is een online event. Inschrijven kan via deze link.