‘Verantwoord nieuws maken van cijfers’ module 2: Hoger, lager, of toch ongeveer hetzelfde? Cijfers vergelijken op een goede manier

Een cijfer krijgt pas betekenis als je het in een context plaatst. Hoe was het vorig jaar rond deze tijd, hoe doen  andere landen het, wat zegt ander onderzoek?  

Die context schetsen is niet altijd eenvoudig, maar bepaalt vaak wel je frame. Want wanneer spreek je van een  trendbreuk of een verschil, wanneer doe je het als regio ‘beduidend beter’ dan de rest?  

In deze sessie behandelen we de volgende thema’s: 

– Vergelijken met een eerdere meting: het belang van vraagstelling in onderzoek 

– Vergelijkingen tussen groepen: de zin en onzin van statistische analyses in verslaggeving Eerlijk vergelijken tussen regio’s: de invloed van de lokale cultuur op onderzoeksresultaten 

Lesgevers: Joris Boonen en Mark Pluymaekers

Joris Boonen is politicoloog en doet in België en Nederland onderzoek naar attitudes van jongeren op basis van  surveyonderzoek (Zuyd Hogeschool | KU Leuven). Als docent-onderzoeker geeft hij bij Zuyd Hogeschool (Maastricht)  les in onderzoeksmethoden en media-analyse. Hij geeft daarnaast ook trainingen en workshops aan journalisten (in  opleiding) over verantwoord omgaan met data.  

Mark Pluymaekers is communicatiewetenschapper en psycholinguïst. Hij is als lector verbonden bij Zuyd  Hogeschool in Maastricht. Binnen zijn onderzoeksgroep doet hij onderzoek naar de ontwikkeling van interculturele  competenties en de inzet van kunstmatige intelligentie in bedrijfscommunicatie.

Datum: dinsdag, 9 november 2021

Tijdstip: 14 – 16 u.

Het is een online event. Inschrijven kan via deze link.

Meer info over module 3 ‘Verantwoord nieuws maken van cijfers’: De journalist als onderzoeker