‘Verantwoord nieuws maken van cijfers’ module 1: Hoe scheid je het kaf van het koren? Op zoek naar de (nieuws)waarde van nieuw onderzoek

Redacties worden dagelijks overspoeld met nieuw cijfermateriaal, helaas van wisselende kwaliteit. Van  journalisten wordt verwacht dat ze de waarde van al die nieuwe data snel en kritisch onder de loep kunnen  nemen om er vervolgens een gebalanceerd verhaal van te maken. In deze sessie bieden we je enkele praktische  handvatten om snel en efficiënt een data-factcheck te doen: 

– Nationale en internationale dataleveranciers en hun werkwijzen 

– Wat doe je als bijna elk onderzoek claimt om “representatief” en “betrouwbaar” te zijn? – Enkele essentiële checks en kritische vragen die je bij elk onderzoek moet stellen

Lesgevers: Joris Boonen en Mark Pluymaekers

Joris Boonen is politicoloog en doet in België en Nederland onderzoek naar attitudes van jongeren op basis van  surveyonderzoek (Zuyd Hogeschool | KU Leuven). Als docent-onderzoeker geeft hij bij Zuyd Hogeschool (Maastricht)  les in onderzoeksmethoden en media-analyse. Hij geeft daarnaast ook trainingen en workshops aan journalisten (in  opleiding) over verantwoord omgaan met data.  

Mark Pluymaekers is communicatiewetenschapper en psycholinguïst. Hij is als lector verbonden bij Zuyd Hogeschool in Maastricht. Binnen zijn onderzoeksgroep doet hij onderzoek naar de ontwikkeling van interculturele  competenties en de inzet van kunstmatige intelligentie in bedrijfscommunicatie.

Datum: dinsdag, 12 oktober 2021

Tijdstip: 14 – 16 u.

Het is een online event. Inschrijven kan via deze link. 

Meer info over module 2 ‘Verantwoord nieuws maken met cijfers’: Hoger, lager, of toch ongeveer hetzelfde? Cijfers vergelijken op een goede manier.

Meer info over module 3 ‘Verantwoord nieuws maken van cijfers’: De journalist als onderzoeker.