Tentoonstelling ‘Dagblad Vooruit 1884-1978’

Van 22 augustus tot 22 oktober loopt in Amsab–Instituut voor Sociale Geschiedenis de tentoonstelling ‘Dagblad Vooruit 1884 – 1978’. Het zijn oud-medewerkers van de krant die in samenwerking met Amsab-ISG de tentoonstelling vorm hebben gegeven. Ze is vrij toegankelijk. Rechtstreekse aanleiding tot het initiatief is de 90 ste verjaardag van de inhuldiging in de Sint-Pietersnieuwstraat van het iconische nieuwe gebouw van de Samenwerkende Maatschappij (SM) Het Licht, uitgeefster van het dagblad Vooruit.

Het gebouw van de krant in de Sint-Pietersnieuwstraat

Het was een onvergetelijke dag voor het socialisme in Gent en voor de man die er tientallen jaren lang de bezieler en het boegbeeld van was: ‘vader’ Anseele. Hij stond in 1884 aan de wieg van het krantje dat 4 pagina’s telde, 2 centiem kostte en een verkochte oplage had van 2.340 exemplaren.

Bijna 50 jaar later was de Vooruit uitgegroeid tot een veelgelezen krant met een sterk Gents karakter waarin naast de politieke en sociale berichtgeving ook kunst en cultuur een prominente plaats hadden. De verhuis naar de Sint-Pietersnieuwstraat was de bekroning van deze opgang, waaraan pas na de Tweede Wereldoorlog een einde kwam. Maar vooraleer het zover was, maakte Vooruit boeiende tijden door en gaven bekende figuren als Frits Van den Berghe, Richard Minne en Louis Paul Boon er een buitengewone uitstraling aan.

Een terugblik op de geschiedenis van Vooruit en daardoor op bijna 100 jaar socialistische beweging leidt tot verrassende inzichten. Hartverwarmende verhalen wisselen af met aangrijpende drama’s, onwaarschijnlijke successen met roemloze dieptepunten: het komt allemaal aan bod in de tentoonstelling en in de bijhorende publicatie

Het omslag van de publicatie

PRAKTISCH (zie ook www.amsab.be )

– De tentoonstelling loopt van zondag 22 augustus tot vrijdag 22 oktober in het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, Bagattenstraat 174 in Gent.
– Ze is vrij en gratis toegankelijk op weekdagen van 9u30 tot 17u en op zondag van 9u30 tot 13 uur.
– Op zondagen 19/9, 3/10 en 17/10 kan deelgenomen worden aan een stadswandeling in het teken van de tentoonstelling. Het vertrek is gepland om 10 u. op het Anseeleplein, met aankomst rond 11.30 u. en aansluitend een bezoek aan de expo.

Deelname: €10. Inschrijving verplicht: zie www.gandante.be Verenigingen en groepen kunnen de wandeling ook op weekdagen boeken via www.gandante.be . Kost 100€ voor max 20 deelnemers.