Stadswandeling Brussel door de Belgische persgeschiedenis

VVJ nodigt al haar leden en sympathisanten uit op een

STANDSWANDELING BRUSSEL DOOR DE BELGISCHE PERSGESCHIEDENIS

zaterdag 12 september 2020

Vertrek 10 uur aan het Centraal Station (hoofdingang Europaplein)

Bekijk alvast de teaser!

 

In 1649 publiceert Jan Mommaert in Brussel voor het eerst een krant. De titel is op zich al een deontologisch programma: Le Courrier véritable des Pays-Bas ou Relations Fidèles extraites de diverses lettres. Als hofstad van de Spaanse Nederlanden, zou Brussel zich mettertijd ontpoppen tot de plaats bij uitstek waar nieuws te rapen viel over veldslagen, blijde intredes en andere gebeurtenissen van maatschappelijk belang.

In 1831 was Brussel het forum waar enkele jonge liberalen een nieuw land creëerden – met een Grondwet die een prominente plaats inruimde voor persvrijheid. Na de afschaffing van de zegelbelasting op kranten, rijzen uitgeverijen als paddenstoelen uit de grond. Eén op de drie krantentitels had halfweg de twintigste eeuw zijn hoofdzetel in Brussel.

Tijdens deze wandelvoordracht gaan we op zoek naar sporen die krantenredacties en journalisten in het Brusselse stadsbeeld hebben achtergelaten. We besteden aandacht aan enkele opvallende architecturale realisaties, we staan stil bij monumenten voor illustere journalisten en vertellen het verhaal van collaboratie en clandestiene pers, van fusies en overnames.

 

Onze gids: Stefan Moens, stadsgids Brussel, docent Journalistiek Erasmushogeschool Brussel

 

Praktisch:

 

We vertrekken om 10 uur aan het Centraal Station (het Europaplein voor de hoofdingang).

En we eindigen – voor wie het wil – met een lunch.

 

Deelname is gratis voor VVJ-leden en –sympathisanten.

Wel inschrijven via https://vlaamse-vereniging-van-journalisten.surveytalent.com/survey/stadswandeling-brussel-vvj