Russische journalistenbond beboet voor anti-oorlogsstandpunt, ontbinding dreigt

Een rechtbank in Moskou heeft de Russische journalistenvereniging JMWU (Journalists and Media Workers’ Union) de maximumboete opgelegd van 500.000 roebel (8.000 euro) voor het verspreiden van ‘negatieve informatie’ over de oorlog in Oekraïne.

Aanleiding voor de straf waren het statement ‘Stop de oorlog in Oekraïne’, dat de JMWU op 26 februari lanceerde, en de ‘Perugia Declaration for Ukraïne’, die ze samen met andere journalistenverenigingen uit Europa ondertekende. Volgens de Russische aanklager brengen die uitingen het Russische leger in diskrediet. De JMWU tekende intussen, met steun van de Europese Journalistenfederatie EFJ, hoger beroep aan tegen de opgelegde boete.

Mogelijk is de boete het voorspel van een ontbinding van de journalistenvereniging. Ook daarvoor loopt momenteel een gerechtelijke procedure. Half mei vroeg de Russische justitie in dat verband allerlei documenten op, zoals verslagen van vergaderingen en bankrekeningen. Over de eis tot ontbinding houdt de rechtbank op 14 september een hoorzitting. In afwachting schorste de rechtbank overigens de activiteiten van de JMWU.

Meteen na de start van de oorlog in Oekraïne in februari verscherpte het Russisch regime zijn greep op de media. Het parlement keurde een wet goed die ‘leugenachtige informatie’ over het Russisch leger bestraft met celstraffen tot 15 jaar. Talloze onafhankelijke media werden inmiddels verboden. Volgens de EFJ zaten in april zes Russische journalisten na een veroordeling in de cel en zijn er intussen nog een tiental anderen tijdelijk opgepakt en beboet. Enkele journalisten werden ook opgenomen in de lijst ‘buitenlandse agenten’, een vermelding die ze voortaan verplicht moeten meegeven in hun publicaties. Rusland verbiedt ook steeds meer Westerse journalisten de toegang tot zijn grondgebied. Ook in Wit-Rusland worden de media om dezelfde redenen gecensureerd.

 

https://europeanjournalists.org/blog/2022/08/03/russia-first-step-towards-the-liquidation-of-the-journalists-union/

https://europeanjournalists.org/blog/2022/08/04/russia-efj-and-ifj-condemn-stop-list-banning-european-journalists/

https://europeanjournalists.org/blog/2022/07/11/russia-efj-and-ifj-condemn-suspension-and-demand-for-liquidation-of-independent-russian-trade-union-jmwu/

 

(LV)

(foto Denis Synjakov/AFP)