EFJ levert extra hulp aan journalisten in Oekraïne

De Oekraïense journalistenbond NUJU opende met financiële steun van de EFJ (Europese Federatie van Journalisten) bijkomende hulpcentra voor journalisten die de oorlog met Rusland verslaan. In die centra kunnen oorlogscorrespondenten beschermingsmateriaal verkrijgen en zich verzekeren van bijstand in noodsituaties.

 

Snel na de inval van Rusland in Oekraïne riep de EFJ (samen met de mondiale IFJ) het Ukraine Safety Fund for Journalists in het leven. Met dat geld richtte de National Union of Journalists of Ukraine (NUJU)  in april solidariteitscentra op in Lviv, Ivano-Frankivsk en Chernivtsi. Daar kwamen op 1 augustus centra bij aan de frontlijn in Oost-Oekraïne, meer bepaald in Zaporizhzhia, Dnipro en Kiev.

Tot nog toe financierde het Fonds kogelvrije vesten en ander beschermingsmateriaal voor circa 200 journalisten. De hulpcentra worden ook ingezet voor trainingen en de verspreiding van nieuws.

Op de website van de EFJ spreken diverse Oekraïens journalisten hun waardering uit voor de steun die ze ontvingen uit het Safety Fund. ‘De kogelvrije vesten hebben mijn leven en dat van andere collega’s gered’, aldus Gleb Golovhchenko, die de televisiemaatschappij TAK TV leidt in Mykolaiv, een stad aan de Zwarte Zee. Maryna Zhyvotkova, een journaliste van het lokale nieuwsblad in Troitske (Luhansk), slaagde erin te vluchten uit door Russische troepen bezet gebied naar een ander deel in Oekraïne, met 350 euro steun vanuit het Fonds. Radiojournalist Roman Kryvko uit Kharkiv kon zijn werk verder zetten met behulp van technische ondersteuning in het solidariteitscentrum van Ivano-Frankivsk. Tetiana Pisareva, een tv-journalist uit Marioepol, moest uit deze stad vluchten zonder pc en ander professioneel materiaal, maar kreeg in het centrum in Lviv nieuw werkgerief.

Volgens EFJ-voorzitter Maya Sever is het nodig de inspanningen nog te verdubbelen om de onafhankelijke Oekraïense media te helpen overleven. EFJ en NUJU spraken alvast af met de middelen uit het Fonds noodhulp te verlenen aan 100 bijkomende journalisten die schade leden door de oorlog. Tegelijk roepen beide organisaties de Oekraïense overheden op de economische onafhankelijkheid van media in het land te garanderen. In dat verband willen ze ook reageren op een ontwerp van mediawetgeving dat de persvrijheid beperkt.

(LVH / foto PhotoNews)

 

https://europeanjournalists.org/blog/2022/08/12/increased-support-to-journalists-in-ukraine/

https://europeanjournalists.org/blog/2022/08/15/international-effort-to-support-journalists-in-ukraine/

https://donorbox.org/donation-to-the-ifj-safety-fund-for-journalists-in-ukraine