Derde Europese rechtsstaatrapport: ‘Belgische openbaarheid van bestuur moet beter’

Het derde rechtsstaatrapport van de Europese Commissie, dat een luik over persvrijheid en mediapluralisme bevat, komt met aanbevelingen voor België. Zo kan de toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media in tegenstelling tot zijn Waalse tegenhanger niet optreden tegen zorgwekkende mediaconcentratie en moet openbaarheid van bestuur beter en efficiënter. Het rapport wijst ook op de toenemende onveiligheid voor journalisten, online en offline, en de opmars van SLAPP, intimiderende rechtszaken waar onder meer journalisten het slachtoffer van zijn.

Net als in de vorige edities prijst het rapport de waarborgen inzake onafhankelijkheid van de toezichthouders en de publieke omroep. Ook de recente hervorming voor meer depolitisering van de raad van bestuur van de VRT oogst lof.

Naast persvrijheid en mediapluralisme onderzoekt de Commissie ook andere aspecten van de rechtsstaat zoals de werking van het gerecht en de doeltreffendheid van de corruptiebestrijding.

Download het rechtsstaatrapport van 2022 (Engels):  1_1_194062_communication_rol_en_0.pdf (81 downloads)

Download het hoofdstuk over België (Engels):  7_1_193972_coun_chap_belgium_en-L.pdf (104 downloads)

(Foto: Didier Lebrun/Photo News)