Weer iets minder vertrouwen in de media

Begin 2022 had 51 procent van de Belgen vertrouwen in het nieuws van professionele media. Dat is een daling met 3 procent in vergelijking met het coronajaar 2021, toen een stijging van liefst 9 procent werd opgetekend.

Een en ander blijkt uit het nieuwe Digital News Report van het Reuters Institute for the Study of Journalism. De onderzoekers ondervroegen daarvoor om en bij de 2000 Belgen in januari/februari 2022. Dat was dus wel nog voor de Russische inval in Oekraïne, die weer voor een nieuwsopstoot heeft gezorgd.

51 procent was overigens ook de score in 2016, waarna een daling werd ingezet tot 45 procent in 2020. Het verschil tussen Vlaanderen en Franstalig België blijft opmerkelijk: in Vlaamse media had 61 procent (-4 procent) in 2022 vertrouwen, in Franstalige media was dat maar 45 procent (-2 procent).

Net als voorheen halen de openbare omroepen in beide landsgedeelten weer de beste vertrouwensscores. Toch verliezen het VRT Nieuws (-4 procent) en RTBF News (-6 procent)  terrein. In Vlaanderen krijgen ook Radio 1 (-5 procent tot 72 procent) en het VTM Nieuws (-7 procent tot 71 procent) klappen.

Bij de kranten staat De Tijd bovenaan met 73 procent (-3 procent), gevolgd door De Standaard en Het Nieuwsblad met elk 68 procent, Het Laatste Nieuws met 67 procent en De Morgen met 66 procent. Het lokale of regionale blad haalt een score van 68 procent (-2 procent). (LV)

 

https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/sites/default/files/2022-06/Digital_News-Report_2022.pdf

https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/digital-news-report/2022/belgium