I​FJ/EFJ veroordeelt Britse uitlevering Assange aan VS

Zowel de International​e als de Europese  Federati​e van Journalisten (IFJ​/EFJ​) ​veroordeelt de beslissing van de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel om Julian Assange uit te leveren aan de VS.

Al ruim een decennium nu ma​ken de VS jacht op Assange​. Hij publiceerde met ​de hulp van klokkenluiders zoals Chelsea Manning in de jaren 2010-211 ​op WikiLeaks documenten met bewijzen van oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan. Assange moet in de VS onder meer terechtstaan voor 17 overtredingen van de ‘Espionage Act’ en riskeert er tot 175 jaar celstraf.​ Assange tekende wel hoger beroep aan tegen zijn uitlevering.​

IFJ-​voorzitster Dominique Pradalié bestempelt het Britse besluit als ​’​een wraakzuchtige aanslag op de persvrijheid​’​. ​’​Assange heeft zaken onthuld die in het publieke belang waren. Dat Patel dit niet erkent​,​ is schaamteloos en een verschrikkelijk precedent voor al wie dagelijks vecht voor de waarheid. Journalisten moeten Assange steunen omdat ​hij hen in staat ​heeft gesteld oorlogsmisdaden bekend te maken.​’

​Volgens​  EFJ-collega Maja Sever ​’​ondermijnt de uitlevering ​de vrijheid van journalisten om machtige staten verantwoordelijk te stellen voor hun misdaden​’​. ​’​Dit besluit maakt het voor een uitlevering voortaan voldoende om journalisten ervan te beschuldigen oorlogsmisdaden of corruptiezaken te onthullen​’, wordt gezegd.​ (LV)