Apache ook in hoger beroep vrijuit voor Fornuisfilmpje

Het filmpje dat Apache met verborgen camera schoot aan het Antwerpse restaurant ’t Fornuis in 2017, kon wel degelijk door de beugel. Dat bevestigde het hof van beroep van Antwerpen. De journalisten krijgen bovendien elk een vergoeding van 5000 euro toegekend wegens tergend en roekeloos geding.

Het verhaal is gekend. Sinds geruime tijd buigt nieuwssite Apache zich over de schimmige verhoudingen tussen politiek en bouwpromotoren in de Scheldestad. In dat verband werd ook bericht over een wel heel bijzondere ontmoeting in het sterrenrestaurant ’t Fornuis op 20 oktober 2017. Burgemeester De Wever (N-VA) was daar aanwezig, samen met nagenoeg het volledige stadsbestuur, een rits Luikse politici en immobiliënmakelaar Erik Van Der Paal, die die dag een verjaardagsfeestje gaf. Apache had vooraf weet van het onderonsje, en filmde – met verborgen camera – het toekomen en de hartelijke verwelkomingen van de betrokkenen aan de voorgevel van ’t Fornuis.

Erik Van Der Paal diende tegen Apache een klacht in, maar de correctionele rechtbank wees die begin 2021 af. Volgde een hoger beroep, maar ook dat is nu verworpen. Het hof schaart zich helemaal achter de motivering uit eerste aanleg: van belaging is geen sprake, en evenmin is de privacywetgeving overtreden. Journalistieke aandacht voor de bijzondere ontmoeting was nu eenmaal zeer op de plaats, aldus het arrest. En dan mag Van Der Paal zichzelf nog ‘mediaschuw’ noemen, dat weegt niet op tegen de maatschappelijke relevantie van het filmpje en het bredere verhaal.

Meer: het hof van beroep kent journalist Stef Arends en hoofdredacteur Karl Van den Broeck elk een schadevergoeding van 5000 euro toe voor tergend en roekeloos geding vanwege Van Der Paal. Volgens het hof staat het immers vast dat de man er met zijn zoveelste procedure tegen de journalisten op uit was hen financieel dermate te intimideren dat ze zouden stoppen met hun berichtgeving over hem.

(PDE)

Download the arrest:  Arrest_Apache.pdf (10 downloads)