Freelancers bij Belga: oproep voor een hogere vergoeding

Om en bij 30 freelance Belga-correspondenten dringen er, met steun van de VVJ, bij het persagentschap op aan om hun vergoedingen aan te passen aan de fors gestegen levensduurte. De Belga-directie overweegt momenteel de mogelijkheden. Zie hier de open brief van de Belga-freelancejournalisten.

 

“De inflatie in België is deze maand nog verder gestegen naar 8,31 procent, tegen 8,04 procent in februari. Dat meldt het statistiekbureau Statbel.” Dit Belga-bericht werd op 30 maart 2022, 12u52 gepubliceerd.

Dagelijks bericht Belga over de duurdere energie- en brandstofprijzen en over de fors stijgende inflatie. Als geen ander is dit persagentschap op de hoogte van de stijgende levensduurte.  We zitten midden in het nieuws, we brengen het nieuws, Belga kan er niet blind voor zijn dat het leven dagelijks duurder wordt.

Belga werkt met freelancers, zowel aan Franstalige, als aan Nederlandstalige kant. Dagelijks zijn we voor u in de weer om op nieuws te jagen en correct te berichten. Dagelijks gooien we ons in de strijd en dat doen we al meer dan tien jaar aan dezelfde prijs.

In tegenstelling tot werknemers gelden er voor ons immers geen loonindexering-mechanismen, wij doen voort, ieder jaar opnieuw. En soms morren we wel eens, de één wat meer dan de ander, en vragen we om opslag of om een indexering, een faire vergoeding.

Nooit heel erg veel, we weten ook dat Belga moet werken met een strak budget, maar keer op keer komen we terug van een kale reis. Dat is niet altijd motiverend, maar vaak was er begrip, altijd ergens het geloof: ‘nog even, het komt wel goed.’

Maar helaas, de tijd verstrijkt, het leven wordt duurder, maar ons loon blijft hetzelfde. Anno 2022 en in deze crisis is de vraag om een betere verloning evenwel acuut.
Zo kan het niet verder. Daarom hebben we ons als freelancers verenigd. In blok vragen wij u, met grote aandrang, om onze tarieven zo snel mogelijk, liefst al met ingang vanaf april, zoals bijvoorbeeld Mediahuis recent deed, op te waarderen.

Nog beter is het uitwerken van een structureel verhogingssysteem om ons meer perspectief te geven voor de toekomst. Tegelijkertijd vragen we in derde instantie meer erkenning voor de anciënniteit van uw journalisten.

Wij werken graag voor u, we zetten graag elke dag ons beste beentje voor. En wij willen dat blijven doen, want wij zijn trots dat we voor Belga, een baken van vertrouwen in deze stormachtige mediatijden, mogen schrijven. De stijgende prijzen en de huidige verloning maken het evenwel steeds moeilijker om voor goede journalistiek te blijven zorgen. Het zou jammer zijn dat de kwaliteit van onze berichtgeving gaat dalen omdat we de kantjes eraf moeten lopen wegens de kleine winstmarges. Wil u rekenen op onze blijvende loyauteit, op onze scherpe pennen, onze neus voor nieuws dan vragen wij om vergoed te worden aan betere tarieven, uit respect voor ons, uw loyale medewerkers.

Wij rekenen op u!

Met genegen groet,

(alfabetische volgorde, geüpdatet op 11 april 2022)

Milan Augustijns

Ann Braeckman

Emiel Carter

Jonas D’Hollander

Nicholas De Cocker

Matthias De Vlieger

Marc Dirix

Antony Gevaert

Ine Gillis

Luc Joris

Ivo Kwanten

Simon Lamon

Guus Mater

Pino Misuraca

Alain Narinx

Nils Quintelier

Olivier Scheir

Quentin Soenens

Wouter Spillebeen

Matthias Stockmans

Jay Stout

Maaike Tijssens

Tamara Van Hasselt

Arno Van Haverbeke

Jef Van Nooten

Robbe Vandegehuchte

Tijs Vanderstappen

Katleen Vastiau

Bram Vercauteren

Joris Vliegen

Linde Walters