Oorlogsgeweld treft journalisten – EFJ/IFJ eist vervolging daders

Almaar meer journalisten worden het slachtoffer van oorlogsgeweld in Oekraïne. De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) dringt aan op effectieve vervolging en berechting van de daders.

Op zondag 13 maart werd de Amerikaanse journalist en documentaire filmmaker Brent Renaud door Russische soldaten doodgeschoten aan een controlepost in Irpin in de omgeving van Kiev. Twee andere journalisten in het voertuig raakten bij de schietpartij gewond. Renaud is de eerste buitenlandse journalist die in dit conflict gedood wordt.

Een tiental dagen geleden verloor ook de Oekraïense cameraman Yevheniy Sakun het leven bij de raketaanval op een televisietoren in Kiev. Op 26 februari raakten in Oekraïne verder twee Deense journalisten gewond. Twee dagen later was dat ook het geval met twee journalisten van het Britse Sky News, en op 6 maart met een Zwitserse journalist. In Kakhovka, een stad in de regio Kherson, verdween op 12 maart nog de Oekraïense lokale journalist Oleg Baturin van het blad ‘Novy Den’ spoorloos.

Sterke reactie gevraagd

De mondiale IFJ en de Europese EFJ veroordelen deze oorlogsmisdaden en eisen dat de daders voor het gerecht worden gebracht. “Deze systematische aanvallen op journalisten vereisen een sterke reactie van de internationale gemeenschap”, aldus Ricardo Gutiérrez, secretaris-generaal van de EFJ. De Europese journalistenfederatie vraagt andermaal de oprichting van een internationaal tribunaal voor de berechting van oorlogsmisdaden tijdens de Russische invasie van Oekraïne.

Anthony Bellanger, secretaris-generaal van de IFJ, zegt op zijn beurt “dat de dood van de journalisten Brent Renaud en Yevheniy Sakun niet onbestraft mag blijven en dat de autoriteiten al het mogelijk moeten doen om de daders van deze oorlogsmisdaden te identificeren”. De journalistenorganisaties roepen de legerautoriteiten op om niet langer te verhinderen dat journalisten hun job doen. “De waarheid kan niet het slachtoffer worden van oorlog. Journalisten doelbewust viseren is een oorlogsmisdaad.”

(LV)

https://europeanjournalists.org/blog/2022/03/13/u-s-reporter-brent-renaud-was-shot-and-killed-in-ukraine/

https://europeanjournalists.org/blog/2022/03/13/ukraine-journalist-missing-in-kherson-region/