Mediahuis indexeert tarieven van freelancejournalisten

Mediahuis-voorzitter Thomas Leysen kondigt aan de freelancetarieven voor dit jaar te zullen indexeren. Hij deed dat in een interview voor de krant De Morgen met freelancer Jan Stevens. “We werven jaarlijks heel wat vaste journalisten aan, maar willen daarnaast een correcte omgang met onze freelancers. Daarom proberen we altijd evenwichtige overeen­komsten met hen af te sluiten.”

De collectieve indexering van Mediahuis is een primeur. Freelancers klagen al jaren steen en been over het feit dat hun vergoedingen – in tegenstelling tot die van loontrekkende collega’s – nooit worden opgetrokken. Een sectorbreed probleem zo blijkt uit opeenvolgende VVJ-bevragingen en gesprekken doorheen de jaren. Mediahuis, dat zich intussen tot de club van miljardenbedrijven mag rekenen, brengt daar nu verandering in.

De VVJ is verheugd over de beslissing van topman Leysen en legt haar oproep om te indexeren nu hernieuwd voor aan de andere Vlaamse mediabedrijven.

Eerder kreeg de VVJ al positieve respons van Ring TV en Focus en WTV die bevestigden de tarieven te verhogen vanaf 1 februari respectievelijk 1 januari (en in het laatste geval met liefst 10%).

Ook de politiek gaf aan de indexeringseis te ondersteunen, zo bleek uit antwoord van Vlaams Mediaminister Benjamin Dalle aan Vooruit-parlementslid Katia Segers.

(CM)

(Foto: Belga)