Hernieuwing erkenningen beroepsjournalist – tijdelijke verlenging oude pers- en treinkaarten

De meeste beroepsjournalisten zagen intussen hun erkenning hernieuwd en ontvingen een nieuwe officiële perskaart voor 2022-2026. Niettemin zijn er nog enkele honderden collega’s voor wie dat niet zo is.

Specifiek aan hen richten we deze boodschap:

  • Kom je nog in aanmerking voor een erkenning en deed je nog geen hernieuwingsaanvraag, ga dan zo spoedig mogelijk naar cebj.be om alsnog de aanvraag te doen.
  • Deed je de aanvraag en kreeg je nog geen bericht, wacht dan nog even af tot de Erkenningscommissie je iets laat weten. Contacteer eventueel zelf de EC op secretariaat@cebj.be.
  • Kreeg je bericht van je hernieuwing, vergeet dan niet aan de VVJ de financiële bijdrage voor 2022 te betalen. Dat kan eenvoudig in de vorm van het jaarlijkse lidgeld van 125 euro. Wie er toch voor kiest niet aan de sluiten bij de beroepsvereniging, betaalt dit jaar een administratieve kostenvergoeding van 100 euro voor de vijfjaarlijkse perskaart en 50 euro voor het validatievignet 2022. Rekeningnummer: BE33 2100 3197 0646. Vermeld in de mededeling je naam en erkenningsnummer. Snel na je betaling bezorgen we je dan je nieuwe officiële perskaart 2022-2026 met het validatievignet 2022 en het formulier voor de verlenging van je treinkaart.

 

Oude pers- en treinkaarten verlengd tot 28.02.2022

Beroepsjournalisten die niet tijdig over hun nieuwe officiële perskaart beschikken, krijgen nog wat respijt. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vaardigde een omzendbrief uit waarmee de geldigheidsduur van de oude perskaarten wordt verlengd tot 28 februari 2022. Deze omzendbrief vind je hier: OMZENDBRIEF-A.-VERLINDEN-TIJDELIJKE-VERLENGING-PERSKAARTEN-dec-2021.pdf (44 downloads) . Het best steek je dit document samen met je oude perskaart mee op zak.

Intussen heeft de NMBS een gelijklopende maatregel genomen met betrekking tot de gratis treinkaarten voor journalisten: ook die worden dus nog tot eind februari verlengd. Alle controleurs werden op de hoogte gesteld hiervan.

 

Pol Deltour

nationaal secretaris