Britse justitie staat uitlevering Assange aan VS toe

Het Britse High Court oordeelde vrijdag dat het VK mag ingaan op de vraag van de VS om Julian Assange, de man achter WikiLeaks, uit te leveren.

Assange wordt in de VS aangeklaagd voor de verspreiding in de jaren 2010-2011 van circa 470.000 geheime documenten over de activiteiten van het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan. Hieruit bleek dat VS-militairen zich herhaaldelijk schuldig maakten aan oorlogsmisdaden. Meest bekend is de video-opname uit een legerhelicopter van waaruit militairen op 12 juli 2007 in Bagdad doelbewust 18 burgers doodschoten, onder wie twee journalisten van Reuters.

Stella Moris, de verloofde van Assange, kondigde reeds aan in beroep te gaan tegen het vonnis. Zowel de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) als de Britse National Union of Journalists (NUJ) veroordeelt het vonnis als een nieuwe aanslag op de persvrijheid..

Het Britse High Court vernietigde het vonnis eerder dit jaar waarin een lagere rechtbank zich verzette tegen de uitlevering van Assange wegens diens precaire mentale gezondheidstoestand. Die rechtbank baseerde zich op het standpunt van experten dat de verwachte repressieve behandeling van Assange in een Amerikaanse gevangenis het risico op zelfdoding sterk zou doen toenemen.

Het Britse hof van beroep hechtte echter geloof aan de verklaring van VS-advocaat James Lewis dat Assange zal terechtkomen in een mild gevangenissysteem en geen voorwerp uitmaken van speciale maatregelen (‘Special Administratieve Measures’). Op basis van de aanklachten kan Assange tot 175 jaar celstraf krijgen in de VS, maar volgens Lewis zal dat beperkt blijven tot vijf jaar. Bij veroordeling zou hij zelfs in zijn thuisland Australië zijn straf mogen uitzitten.

Tim Dawson van de IFJ noemt het onvoorstelbaar dat de Britse rechters geloof hechten aan de beweringen van de VS-advocaat. Dawson verwijst naar onthullingen door journalisten van Yahoo News enkele maanden geleden over plannen van de CIA om Assange uit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen te kidnappen en naar de VS over te brengen. Indien dit niet lukte, zou hij zelfs worden vermoord. Michelle Stanistreet, secretaris-generaal van de Britse NUJ, waarschuwt dat na een eventuele uitlevering van Assange geen enkele journalist die kritiek uit op de VS-administratie, nog veilig is.

IFJ en NUJ roepen VS-president Joe Biden op de aanklacht tegen Assange te laten vallen. Zolang Biden geen gratie verleent aan Assange heeft hij volgens Daniel Ellsberg geen lessen te geven over democratie. Ellsberg, die in de jaren ’70 over de Vietnamoorlog geheime documenten doorspeelde aan de media, tweette dit vrijdag in de marge van de top over democratie die Biden zopas organiseerde.

Meer info:

https://www.nuj.org.uk/resource/assange-decision-a-hammer-blow-to-free-expression.html

https://www.ifj.org/media-centre/news/detail/category/press-releases/article/assange-can-be-extradited-to-the-us-london-court-rules.html

Luc Vanheerentals