Roularta stopt met ‘Bodytalk’

Na vijftien jaar en 144 nummers stopt Roularta eind dit jaar met de uitgave van Bodytalk, een gezondheidsmagazine met artikels gebaseerd op gangbare wetenschap. De beslissing om te stoppen komt volgens hoofdredactrice Marleen Finoulst hard aan bij de redactie en medewerkers.

 

“Als de coronacrisis ons iets geleerd heeft, dan wel dat er nood is aan kritische gezondheidsinformatie zoals Bodytalk die meer dan 15 jaar lang bracht”, aldus Finoulst. “Ondanks het feit dat we in een wereld leven waarin fake gezondheidsnieuws welig tiert, doet het pijn dat daar weinig aandacht voor is.” De stopzetting treft vijf freelancejournalisten.

Bodytalk werd in 2006 gelanceerd als een experimenteel reclamevrij magazine met betrouwbare en toegankelijke informatie over gezondheid, welzijn, psychologie, bewegen en eten. In de beginfase waren er afzonderlijke Nederlandstalige en Franstalige uitgaven. Tijdens de bankencrisis van 2008 deelde ook het magazine zwaar in de klappen. Om uit de impasse te geraken werden de twee tijdschriften samengevoegd, drie edities geschrapt en advertenties toegelaten. Het magazine werd toegevoegd aan het pakket van Knack en LeVif. Momenteel verschijnt het blad op een oplage van circa 170.000 exemplaren.

Carine Stevens, die sinds 2017 schreef voor het blad, betreurt de beslissing van Roularta. “Met Bodytalk verdwijnt een kwalitatief en kritisch gezondheidsmagazine dat borg stond voor betrouwbare informatie. Het is de zoveelste verschraling van het medialandschap. Alle medewerkers verliezen bovendien van de ene dag op de andere een deel van hun werk en hun inkomen. Bodytalk was mijn belangrijke journalistieke opdrachtgever en mijn agenda ziet er de volgende maanden akelig leeg uit. Is het dit dan? Hebben we rechten als freelancer en zo ja, welke? Alle adviezen zijn welkom.”

 

Rentabiliteit

Jan Bamelis, directeur Roularta Healthcare, bevestigt de beslissing om het gezondheidsmagazine niet langer te laten verschijnen. “Bodytalk werd wegens de rentabiliteit van de titel de afgelopen jaren reeds afgebouwd tot vandaag nog slechts vijf edities. De activiteit is inmiddels dermate klein geworden dat besloten werd om de titel op het einde van 2021 stop te zetten en de resources op andere activiteiten te focussen.” Volgens Bamelis deed het ontbreken van voldoende advertenties het blad de das om. De Roularta-topman wijst er voorts op “dat er geen ontslagen gemoeid zijn bij het stopzetten van Bodytalk”. Hoofdredactrice Finoulst had een contract op zelfstandige basis dat inmiddels werd opgezegd. De andere freelancers werden per stuk betaald.

Roularta is wat betreft het stopzetten van uitgaven dit jaar niet aan zijn proefstuk toe. In september werd het gratis weekblad De Streekkrant opgedoekt. En in augustus werden 19 van de 32 werknemers van het Franstalige tijdschrift Télépro de laan uitgestuurd. Uit de halfjaarcijfers bleek in augustus nochtans dat na de zware coronadip in de eerste helft van 2020 de omzet in de eerste zes maanden van 2021 weer naar het niveau van 2019 gestegen was. Ook de reclamemarkt had zich grotendeels hersteld. Terwijl in de eerste zes maanden van 2020 nog een nettoverlies werd geboekt, kon Roularta voor 2021 uitpakken met een nettowinst van 8,1 miljoen euro. Met  titels als Artsenkrant/Le Journal du Medicin, Apotheker/Le Pharmacien, Belgian Oncology & Hematology en AK-Hospitals is Roularta HealthCare in ons land marktleider in het segment medische pers.

 

Luc Vanheerentals