Nobelprijs voor de Vrede naar twee journalisten

Twee journalisten hebben op 8 oktober de Nobelprijs voor de Vrede 2021 in de wacht gesleept. De Filippijnse Maria Ressa (ex-CNN, nieuwssite Rappler) en de Rus Dmitry Muratov (Novaya Gazeta) staan volgens het Nobelprijscomité model voor de journalisten wereldwijd die in moeilijke omstandigheden – en soms met gevaar voor eigen leven – hun werk blijven doen.

De VVJ/AVBB kan niet anders dan bijzonder verheugd zijn over de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan twee journalisten.
Om te beginnen en op zich gaat het om twee journalisten die deze erkenning meer dan waard zijn. Maria Ressa (ex-CNN, Rappler) en Dmitry Muratov (Novaja Gazeta) zijn prototypes van de journalist die in uiterst moeilijke omstandigheden – tot en met gevaar voor eigen leven – aan onafhankelijke journalistiek blijft doen. Op die manier vervullen ze voor vele anderen ook een voorbeeldrol.

Maar meer nog dan dat heeft het Nobelprijscomité met deze prijs hulde gebracht aan onafhankelijke en kritische journalistiek in het algemeen. Terecht wijst het comité erop dat de democratie wereldwijd onder druk staat, samen met een van haar basispijlers: de vrijheid van informatie. En journalisten spelen een sleutelrol in dit verhaal.

Hopelijk zet deze hulde nu gezagsdragers, maar ook bedrijfsleiders en burgers, ertoe aan om de waarde van onafhankelijke, professionele journalistiek opnieuw in te zien. En dit overal ter wereld, ook in onze contreien.

De VVJ/AVBB werkt momenteel aan een actieplan dat inspeelt op de toenemende onveiligheid die ook Belgische journalisten treft. Dat plan omvat lijnen naar Binnenlandse Zaken en politie, naar Justitie, naar de mediabedrijven en naar de beroepsvereniging VVJ zelf. Het is de bedoeling dit actieplan later op het jaar nog concreet uit te rollen.

Lees hier de beslissing van het Nobelprijscomité

Foto BelgaImage: in de Filippijnen staat de persvrijheid al langer onder zware druk.