Wit-Russisch Hooggerechtshof ontbindt Belarusian Association of Journalists (BAJ)

Het Wit-Russische Hooggerechtshof heeft de ontbinding bevolen van de Belarusian Association of Journalists (BAJ), de enige onafhankelijke organisatie voor journalisten en andere mediawerkers met ruim 1.300 leden.

De liquidatie maakt deel uit van de totaaloorlog die president Loekasjenko sinds zijn omstreden overwinning in augustus 2020 voert tegen iedereen die zijn regime in vraag stelt. De officiële aanklacht luidt dat de BAJ niet zou voldoen aan enkele administratieve en financiële verplichtingen, maar volgens de journalistenbond snijdt dat geen hout. Ook de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de mondiale koepelunie IFJ veroordelen het arrest als ‘een parodie op de rechtstaat’. De EFJ belooft bij monde van secretaris-generaal Ricardo Gutiérrez alle steun die nodig is om de BAJ te laten voortwerken.

De BAJ ijvert sinds haar oprichting 25 jaar geleden voor vrije meningsuiting en onafhankelijke journalistiek. Het voorbije jaar registreerde de journalistenvereniging ruim 500 arrestaties van journalisten, uitgevers en mediamanagers. Onafhankelijke media zoals tut.by werden geblokkeerd. Op ruim 70 redacties viel de politie binnen en werden documenten en materiaal in beslag genomen. Diverse journalisten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen en boetes. Om Roman Protasevitsj, ex-hoofdredacteur van Nexta, te arresteren werd in mei diens vliegtuig op weg naar Litouwen boven Wit-Rusland afgeleid naar Minsk.

Behalve tegen de BAJ werden procedures opgestart tegen organisaties zoals het Belarusian PEN Centre en de Belarus Press Club. EFJ-voorzitter Mogens Blicher Bjerregard eist dan ook een sterke reactie van de EU, de Raad van Europa, de OESO en VN. De Europese journalistenfederatie belooft steun aan de BAJ. ‘Dictator Loekasjenko heeft het bij het verkeerde eind als hij denkt dat dit project het einde betekent van de journalistenvereniging’, aldus Ricardo Gutiérrez, secretaris-generaal van de EFJ. ‘We willen de activiteiten van het Wit-Russisch lid van onze federatie verder ondersteunen zodat de BAJ op haar beurt verder steun kan bieden aan de slachtoffers uit de mediasector van deze repressie.’

Luc Vanheerentals