VVJ roept op tot bezinning en actie met betrekking tot seksisme op de redactievloeren

Samen met velen keurt de VVJ de uitlatingen af die een VRT-Sporza-journalist tegenover collega’s deed over enkele Belgian Cats in het kader van de Olympische Spelen. Die uitlatingen waren ongepast en getuigen jammer genoeg van een gebrek aan respect tegenover vrouwelijke sporters en hun geaardheid in dit concrete geval.

De VVJ dringt er bij de VRT dan ook op aan om werk te blijven maken van haar diversiteitsbeleid, niet enkel op het scherm en voor de microfoon, maar ook daarachter. Dat vereist ook meer diversiteit onder de journalisten op de redactie zelf. En het vereist een waakzamere houding bij de redactiechefs, wier roeping het is om toe te zien op de handhaving van de fundamentele waarden die de VRT zegt te koesteren.

Dit incident is een spijtige uitloper van een te lakse bedrijfscultuur op meer dan een (sport)redactie. Het wordt hoog tijd dat alle redacties definitief komaf maken met de machocultuur die er pakweg dertig jaar geleden nog schering en inslag was. De VVJ roept de volledige beroepsgroep dan ook op tot bezinning en concrete actie. Ze vraagt in het bijzonder alle redactieverantwoordelijken om blijvend werk te maken van diversiteit en seksisme kordaat tegen te gaan.

 

Raad van bestuur VVJ

9 augustus 2021

 

(Foto Belga)