VVJ op bezoek in Brugge

‘Brugge die scone’ was op zaterdag 28 augustus het decor van de jaarlijkse daguitstap voor VVJ-leden en gezellen.

Goed 80 deelnemers maakten eerst een gegidste wandeling langs de helft van de 13 kunstwerken die in het kader van de Triënnale Brugge nog tot 24 oktober in de binnenstad te zien zijn. Het kunstenparcours kreeg de titel ‘TraumA’, wat verwijst naar het balanceren tussen ‘traum’ (droom) en ‘trauma’ (realiteit). Onder meer de constructie Banisteria Caapi (Desnatureza4) van de Braziliaan Henrique Olivieira deed vele monden openvallen. Het werk aan de Pottenmakerstraat omknelt een oude Brugse stadswal met een kunstzinnige vervlechting van takken.
Na de wandeling ging het naar de eerste verdieping van het historische Belfort op de Markt in Brugge voor een receptie. Verwijzend naar het traumathema van de Triënnale wees secretaris-generaal Pol Deltour op enkele problemen waarmee journalisten momenteel worden geconfronteerd. De toenemende agressie en onveiligheid werden genoemd, net zoals de aanhoudend hoge werkdruk op redacties en de slechte verloning voor freelancers. Een ander heikel punt betreft de gebrekkige openbaarheid van bestuur, een thema waarover de VVJ momenteel een dossier voorbereidt.
De Brugse burgemeester Dirk de Fauw (CD&V) speelde in zijn tussenkomst in op dat laatste, door te melden dat hij dag en nacht bereikbaar is voor journalisten. ‘Hier in Brugge onderhouden wij alleszins de beste relaties met zowel de lokale als nationale pers’, aldus de Fauw. De burgemeester had voor VVJ-voorzitter Kris Van Haver nog een exemplaar meegebracht van de satirische strip ‘Dictator Dirk’. Dat is een compilatie van de stripafleveringen over het stadsbestuur die Krant van West-Vlaanderen/Brugs Handelsblad wekelijks publiceert.
Op het eind werden alle aanwezigen nog vergast op een heerlijke portie Brugse frieten en een presentje van lokale chocolatier Dominique Persoone. Ook daarom hadden de afwezigen andermaal helemaal ongelijk.

Luc Vanheerentals