Justitie Wit-Rusland is uit op ontbinding journalistenbond BAJ

De Wit-Russische overheid gaat steeds driester te keer tegen critici van het regime. Nu heeft het ministerie van Justitie een procedure ingeleid die moet leiden tot de ontbinding van de onafhankelijke journalistenbond BAJ (Belarusian Association of Journalists). De zaak komt op 11 augustus voor het Hooggerechtshof in Minsk.

De BAJ telt ruim 1.300 leden. Sinds zijn omstreden verkiezing vorig jaar, treedt de Wit-Russische president Loekasjenko steeds driester op tegen nieuwsmedia en journalisten. In het voorbije jaar registreerde BAJ ruim 500 arrestaties van en tientallen rechtszaken tegen journalisten, uitgevers en mediamanagers. De journalistenvereniging – die samen met de Belgische AVBB (VVJ-AJP) deel uitmaakt van de Europese en Internationale Federatie van Journalisten (EFJ/IFJ) – staat alle geviseerde journalisten zo goed mogelijk bij.

In februari voerden veiligheidsdiensten een razzia uit bij BAJ en namen er documenten in beslag. Dat volstond blijkbaar niet, want op 9 juni eiste justitie duizenden administratieve en financiële documenten op uit de afgelopen drie jaar, met inbegrip van de ledenlijsten. Op 14 juli volgde dan een nieuwe politierazzia. De dag nadien viel een officiële inbeschuldigingstelling in de bus, zogezegd omdat niet alle gevraagde documenten waren overgemaakt en enkele regionale afdelingen geen legaal adres hadden. Nog een dag later werden de kantoren van BAJ verzegeld. En inmiddels werd ook de bankrekening van de vereniging geblokkeerd.

BAJ weerlegt de beschuldigingen en rekent nu op het Hooggerechtshof in Minsk om haar gelijk te halen. Ook de EFJ/IFJ protesteert scherp tegen deze “ontmanteling van de enige professionele organisatie in Wit-Rusland die de vrije en onafhankelijke journalistiek in Wit-Rusland verdedigt”.

Loekasjenko werd op 9 augustus vorig jaar met 80,1 procent van de stemmen uitgeroepen tot president, maar meteen volgden wegens overduidelijke kiesfraude massale protesten die evenwel bloedig werden onderdrukt. Het bewind pakte hierbij ook de onafhankelijke media aan. Binnenlandse media zoals de nieuwssite Tut.By werden geblokkeerd, de accreditatie van buitenlandse journalisten werd ingetrokken en media zoals Euronews kregen verbod om nog uit te zenden in het land.

In mei vaardigde Loekasjenko een wet uit die journalisten verbiedt om te berichten over ‘illegale’ betogingen en die rechters in staat stelt de toegang te beperken tot sites die ‘terrorisme propageren’. In juli viel de politie nog binnen in ruim 70 redacties, pakte talloze journalisten op en nam documenten en materiaal in beslag. De voorbije maanden zijn diverse journalisten veroordeeld tot gevangenisstraffen en boetes. Om Roman Protasevitsj, ex-hoofdredacteur van Nexta, te arresteren werd in mei zijn vliegtuig op weg naar Litouwen boven Wit-Rusland afgeleid naar Minsk.

 

Lees meer op de website van BAJ

En op de website van de EFJ

 

(LV)