VVJ verbijsterd over aanslag op Nederlandse misdaadjournalist – Belgische overheid om gepaste aandacht gevraagd

De VVJ is, samen met haar Nederlandse zusterorganisatie NVJ, verbijsterd over de aanslag op de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries. Met politiek, justitie en politie in België worden diverse pistes bewandeld om de onveiligheid van journalisten het hoofd te bieden.

Zonet publiceerde de VVJ zelf nog een onderzoeksrapport over de toegenomen agressie tegen journalisten, ook bij onsVoorlopig mag de situatie in België/Vlaanderen dan nog niet escaleren zoals in Nederland, ook hier is de onveiligheid van journalisten op straat en online een reëel en groeiend probleem. De VVJ/AVBB verwacht dan ook dat de diverse overheden – politiek, justitie en politie – het thema ernstig nemen.

 

Met de Federale politie had de VVJ de voorbije week alvast een constructief contact. Dat moet uitmonden in een correctere valorisering van perskaarten  en facilitering van het werk van journalisten. In het verlengde daarvan vroeg de VVJ/AVBB om een betere bescherming van journalisten die op straat of online in de problemen komen.

 

Daarnaast bekijken de federale ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, op aangeven van Vlaams Mediaminister Benjamin Dalle, de mogelijkheid om voor gewelddelicten tegen journalisten een strafverzwaring in te voeren. Nu bestaat die mogelijkheid al voor andere beroepscategorieën, zoals ordehandhavers.

 

Nog een piste is het sluiten met justitie en politie van een structurele convenant, zoals in Nederland is gebeurd met Persveilig.nl.

 

Aan de brede samenleving herhaalt de VVJ/AVBB intussen haar oproep om journalisten in alle veiligheid en onafhankelijkheid hun werk te laten doen. Daarmee zijn immers alle burgers zelf gediend.

 

(foto BelgaImage)