VVJ herinnert aan journalistiek bronnengeheim na illegale huiszoeking bij journalist TRUDOCS

De VVJ neemt met verwondering kennis van de huiszoeking bij journalist Dirk Selis van de lokale Truiense nieuwssite TRUDOCS op 6 mei. 

Die gerechtelijke zoekactie had als doel de bron van Selis te achterhalen met betrekking tot diens berichtgeving over de voortijdige vaccinatie van Truiens burgemeester Veerle Heeren en mensen uit haar omgeving. Bij de huiszoekingen controleerden de speurders ook een computer en gsm van de journalist.

De VVJ herinnert eraan dat de wet van 7 april 2005 op de bescherming van het journalistieke bronnengeheim dergelijk gerechtelijk optreden formeel verbiedt. De VVJ zal dan ook de gepaste gerechtelijke en politieke verantwoordelijken aanspreken over deze misstap van justitie en politie.

(Foto BelgaImage)