VVJ/AVBB dringt opnieuw aan op steun voor Wit-Russische collega’s

25 maart is in Wit-Rusland een nationale dag van de vrijheid, maar met honderden arrestaties en vervolgingen van journalisten valt er in het land van Loekasjenko niet veel vrijheid te vieren. De VVJ/AVBB vraagt, samen met de EFJ, aan politieke overheden op alle niveaus om te interveniëren.

 

 

De VVJ/AVBB bezorgde Eerste minister De Croo, Buitenlandminister Wilmès en minister van Ontwikkelingssamenwerking Kitir opnieuw een dringende oproep tot steun aan de talloze verdrukte journalisten in Wit-Rusland. Dit is de tekst:

 

 

Geachte heer Eerste minister,
Geachte mevrouw Vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken,
Geachte mevrouw minister van Ontwikkelingssamenwerking,
Betreft: dringende nood aan steun voor de journalisten in Wit-Rusland
Opnieuw verzoeken wij u om dringende steun te verlenen aan nieuwsmedia en journalisten in Wit-Rusland, die nog steeds onder ongeziene staan.
Sinds wij u op 24 november 2020 hierover contacteerden, is de situatie zo mogelijk nog verslechterd.
Twaalf journalisten bevinden zich momenteel achter de tralies. Bijna 500 collega’s werden eerder gearresteerd, soms met mishandeling en foltering op de koop toe. Talloze journalisten worden vervolgd.
Samen met onze Wit-Russische zusterorganisatie BAJ en alle andere journalistenbonden verenigd in de EFJ, dringen we opnieuw aan op een krachtdadig antwoord, op Belgisch, Europees en mondiaal niveau. EFJ-European-Federation-of-Journalists-Joint-letter-Belarus-25-March-2021.pdf (104 downloads)
We kijken uit, geachte heer Eerste minister, geachte mevrouw Vice-premier en geachte mevrouw minister, naar uw spoedig optreden.
Alvast dank voor de aandacht die u hieraan zal willen besteden en vriendelijke groet,
Namens AVBB / VVJ
Pol Deltour