Apache vrijgesproken voor ’t Fornuisfilmpje

Apache heeft de privacy van projectontwikkelaar Erik Van der Paal niet geschonden door de publicatie van verborgen camerabeelden aan het restaurant ’t Fornuis. Ook van belaging is geen sprake. Met die uitspraak volgt de correctionele rechtbank van Antwerpen het openbaar ministerie.

Van der Paal had klacht ingediend tegen Apache na publicatie van de reeks ‘De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever’. Van der Paal verweet het medium schending van de privacy en belaging door de beelden die het maakte met een verborgen camera en camerabril aan sterrenrestaurant ’t Fornuis. Op de beelden is te zien hoe de projectontwikkelaar van Land Invest Group het nagenoeg voltallige Antwerpse schepencollege op z’n verjaardagsfeestje in het sterrenrestaurant ontving.

De Antwerpse raadkamer besliste op 11 juni om de klacht door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De verwijzingsinstantie wilde minstens een publiek debat over de botsing van grondwettelijke belangen, privacy en persvrijheid. Een verjaardagsfeest is een privézaak en Erik Van der Paal is geen publieke figuur, werd gezegd.

De correctionele rechtbank gaat hier niet in mee en is van oordeel dat het maatschappelijk belang van de berichtgeving voldoende is aangetoond. Eerder was de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) al van oordeel dat Apache met respect voor de journalistieke deontologie handelde.

De strafklacht van Van der Paal situeert zich in een lange reeks rechtszaken tegen Apache. Onlangs kaatste Apache met steun van de VVJ de bal terug door zelf een dubbele klacht in te dienen tegen Van der Paal wegens het inzetten van privédetectives om journalisten van Apache te schaduwen. Die klacht is bij zowel de GBA als justitie aanhangig gemaakt.

(CM)

Lees meer: https://www.apache.be/2021/01/20/apache-wint-rechtszaak-over-fornuisfilmpje/ © Apache

Lees het vonnis: Rechters legitimeren doel en middelen van Apache – Apache