Politie mag perscamera niet in beslag nemen

De Brusselse correctionele rechtbank heeft twee politieagenten veroordeeld voor gebruiksdiefstal omdat ze in de marge van een manifestatie de camera van twee journalisten in beslag namen.

 

Het ging om een manifestatie tegen het internationale handelsverdrag TTIP in Brussel op 15 oktober 2015. De agenten pakten de camera af van twee journalisten van ZIN TV die de betoging en enkele arrestaties aan het filmen waren.

“De politie heeft niet het recht om de pers te verhinderen op publiek toegankelijke plaatsen een identiteitscontrole of politietussenkomst te filmen”, staat in het vonnis van 28 januari 2021. Evenmin heeft ze het recht “om de camera van een journalist of van een andere omstaander af te nemen”. Dat laatste kwalificeerde de rechtbank als gebruiksdiefstal. Dat het misdrijf werd gepleegd door agenten in functie, beoordeelt de rechter als een verzwarende omstandigheid.

Volgens de rechter is “het filmen van de politie bij wet niet verboden is”, ook al wil dat nog zeggen dat het filmen en verspreiden van dergelijke beelden in alle omstandigheden volkomen wettelijk is. Het vonnis bevestigt daarmee de positie van advocate Mieke Van den Broeck, die beide journalisten verdedigde. “De uitspraak brengt duidelijkheid over de heikele kwestie van het filmen van de politie”, aldus de advocate. “De politie mag geen preventieve censuur toepassen op wie haar filmt of getuige is van een misdrijf. Camera’s of telefoons waarmee gefilmd wordt kunnen niet in beslag genomen worden louter en alleen omdat de politie gefilmd werd.”

Advocate Van den Broeck betreurt nog dat het onderzoek liefst vijf jaar in beslag nam. “Meer dan eens blijken zaken tegen de politie zeer lang aan te slepen en blijkt de wil om te vervolgen beperkt. Dit maakt tevens dat de bewijsvoering in de praktijk heel moeilijk is en de uitgesproken straffen zeer laag blijven.”

Door de overschrijding van de redelijke behandelingstermijn en het gunstig strafregister verleende de rechter beide agenten de gunst van opschorting van straf. De hoogst geplaatste agent, een hoofdinspecteur, werd bovendien vrijgesproken van de beschuldiging dat hij de camerabeelden zou hebben gewist. Volgens de rechter is het weliswaar zeer aannemelijk dat de betrokken kaart effectief werd beschadigd, maar kan er niet met honderd procent zekerheid worden vastgesteld wat er precies mee gebeurde.

(LV / foto BelgaImage)