VVJ herlanceert eisenplatform freelancers: onderteken het nu

OPROEP AAN FREELANCEJOURNALISTEN

 

Beste freelancejournalist,

Nog steeds houdt de coronacrisis lelijk huis bij freelancejournalisten. Velen maakten gebruik van overheidssteun en wisten zo te overleven. Nu die stilaan begint uit te doven, breekt het uur van de waarheid aan. Komen er opnieuw opdrachten binnen, en geraken we daarmee opnieuw aan een redelijk niveau van werk en vergoeding?

Hoe dan ook is dit het moment om opnieuw enkele punten op de i te zetten. Ten overstaan van onze eigen uitgevers, de Erkenningscommissie voor beroepsjournalisten en de overheid.

Op journalistenloket.be lijsten we die punten op. Enkele zijn corona-gerelateerd, andere gaan al veel langer mee maar zijn extra relevant in tijden van crisis. Om er enkele te noemen: het probleem van ontijdige of wanbetaling, de niet-indexering van tarieven, het disrespect voor de wettelijke btw-vrijstelling…

Met dit geüpdatete eisenplatform willen we onze verzuchtingen opnieuw onder de aandacht brengen van mediahuizen en overheden. Hopelijk leidt het ook tot verbeteringen.

Maar eerst nodigen we jullie uit om het te ondertekenen, al dan niet anoniem. Want verandering is enkel mogelijk met een minimum aan draagkracht en solidariteit. Laat daarom zo snel mogelijk via info@journalist.be weten of je het eisenplatform onderschrijft en of je dat doet onder je naam dan wel anoniem.

Dank alvast, we houden jullie stipt op de hoogte.

Werkgroep Freelancers VVJ

Pol Deltour en Charlotte Michils, VVJ

(foto: Belga/Benoit Doppagne)