Grensoverschrijdende lokale onderzoeksjournalistiek België-Nederland: vraag nu je werkbeurs aan!

Professionele journalisten die gebeten zijn door lokale onderzoeksjournalistiek, kunnen dit najaar terecht bij journalismfund.eu dat in 2020 zo’n € 56.000 aan werkbeurzen te besteden heeft. Bijkomend element is het teamwerk met Nederlandse journalisten waardoor de resultaten tussen Vlaamse en Nederlandse steden kunnen worden vergeleken. Het plan is om het project dat zich nu richt op het Nederlandse taalgebied, op termijn uit te rollen in heel Europa. De deadline voor de aanvraagronde in 2020 is 12 oktober, 16 uur. Meer info via journalismfund.eu.

Eerder onderzoek van de Erasmushogeschool in Brussel wees uit dat lokale journalisten hun werk graag doen maar gebukt gaan onder tijdsdruk. Tijd en geld om zich vast te bijten in een stevig dossier zit er steeds minder in. Ook de lokale politiek, die in dit zelfde onderzoek werd bevraagd, bevestigt dit deficit. Nochtans is betrouwbare en diepgravende informatie van essentieel belang voor een geïnformeerd maatschappelijk debat.

Meer info over dit project en de werkbeurzen vind je hier.