Ook Brusselse freelancejournalisten krijgen nu compensatiepremie

Net als hun Vlaamse en Waalse collega’s hebben nu ook Brusselse freelancejournalisten recht op een compensatiepremie. Die bedraagt 2.000 euro en is bedoeld voor kleine zelfstandigen en ondernemingen met maximum 5 VTE’s in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De principiële beslissing dateert van een maand geleden, de Brusselse regering bereikte gisteren een akkoord aangaande de modaliteiten.

Net als in Vlaanderen moeten ook de Brusselaars sterk verminderde prestaties aantonen als gevolg van de exploitatiebeperkingen opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad. Voorwaarde is ook dat men recht had op het federale overbruggingsrecht in maart en april. Ondernemingen die verplicht werden te sluiten door de federale maatregelen en bijgevolg aanspraak maakten op de Brusselse hinderpremie, komen niet in aanmerking voor de compensatiepremie.

Naar schatting zouden zo’n 50.000 freelancers en kmo’s gebruik kunnen maken van de premie. Brussels minister van Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) hoopt met de maatregel het verschil te maken voor kleine spelers in moeilijkheden.

Voor de concrete aanvraag mikt men op begin juni. Als je je aanmeldt op 1819.brussels, word je automatisch verwittigd als het aanvraagformulier online staat.

(CM)

(Foto: Belga)