Compensatiepremie ook voor freelancers

Ook freelancejournalisten zullen een beroep kunnen doen op de compensatiepremie voor weggevallen beroepsinkomsten in het kader van de coronacrisis. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist.

Journalisten mogen dan wel tot de ‘essentiële beroepen’ worden gerekend, en in het algemeen bedolven worden onder het werk in deze coronatijd, voor enkele duizenden freelancers zijn het benarde maanden. De mediahuizen zien hun advertentie-inkomsten drastisch slinken, en schroeven daarom hun medewerkersbestanden terug. Vooral sport- en cultuurverslaggevers, maar ook lokale en gerechtelijke correspondenten zijn daarvan het eerste slachtoffer.

Daarom beslist de Vlaamse Regering om hen ook mee te nemen in een reeks nieuwe beroepen die kunnen aanspraak maken op een compensatiepremie. Concreet kunnen voltijdse freelancers een beroep doen op een eenmalige compensatiepremie van 3000 EUR op voorwaarde dat er sprake is van een omzetverlies van 60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (14/03-30/04). Ook freelancers in bijberoep kunnen op deze compensatiepremie een beroep doen. Freelancers die bijdragen betalen op een inkomen tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro kunnen een premie toegekend krijgen van 1.500 euro (op voorwaarde dat ze daarnaast minder dan 80% als werknemer actief zijn).

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De maatregelen om de verspreiding van Corona tegen te houden treffen niet enkel zij die hun zaak moeten sluiten, maar ook de vele freelancers onder meer in de mediasector die door de maatregelen zonder inkomen vallen. De freelancers die minstens 60% van hun omzet verliezen, hebben nu ook recht op de compensatiepremie van 3000 euro. De aanvragen gebeuren via vlaio.be.”

“De crisis raakt onze mediasector bijzonder hard. Niet alleen worden advertenties afgelast, ook evenementen en projecten staan on-hold. Ook freelancers blijven niet gespaard. Zij kunnen sowieso al geen beroep doen op steunmaatregelen van de bedrijfswereld. Met de compensatiepremie wil de regering alvast een stuk van het inkomstenverlies compenseren,” aldus Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media

“In Vlaanderen is 1 op de 4 beroepsjournalisten zelfstandig aan de slag. Velen onder hen werken als cultuur-, sport-, regio- of gerechtsjournalist en zagen door alle afgelastingen hun opdrachten fel slinken. De Belgische overheid zorgde intussen wel voor sociale en fiscale tegemoetkomingen, maar journalisten vielen tot nu zowel federaal als Vlaams tussen schip en wal voor wat de grotere steunmaatregelen betreft als het overbruggingsrecht en de compensatiepremie. Alvast op Vlaams niveau heeft men oor gehad naar onze bezorgdheden en werd de compensatiepremie nu ook uitgebreid naar zelfstandigen zonder fysieke vestiging zoals freelancejournalisten,” aldus Charlotte Michils, juridisch adviseur bij de Vlaamse Vereniging van Journalisten.

Meer info:

Arne De Brabandere, Woordvoerder Hilde Crevits

+32 496 02 98 89, arne.debrabandere@vlaanderen.be

Tom Demeyer, Woordvoerder Benjamin Dalle

M +32 472 84 15 99, tom.demeyer@vlaanderen.be