Justitie neemt nieuw boek van Guy Bouten mee in Bende-onderzoek

De onderzoeksmagistraten en speurders belast met het Bende-onderzoek hebben met grote belangstelling kennis genomen van het nieuwe boek dat journalist Guy Bouten over de zaak heeft gepubliceerd.

In het bijzonder zijn ze geïnteresseerd in dagboekfragmenten die ex-rijkswachter Madani Bouhouche schreef tijdens het assisenproces tegen hem in 1994, en die in het boek worden overgenomen. Bouhouche wordt door Guy Bouten beschreven als de leider van de moorddadige overvallen van de Bende van Nijvel, die in de jaren tachtig van vorige eeuw aan 28 (gekende) slachtoffers het leven kostten.

De twee magistraten verantwoordelijk voor het Bende-onderzoek, onderzoeksrechter Martine Michel en federaal parketmagistrate Marianne Cappelle, nodigden Guy Bouten op 26 februari uit voor een getuigenverhoor. Nieuw daarbij was dat ze ook een vertegenwoordiger van de journalistenberoepsvereniging VVJ/AVBB uitnodigden, die erop mocht toezien dat het journalistieke bronnengeheim niet werd geschonden. Dat recht op geheimhouding wordt gewaarborgd door een wet van 2005. Zowel de ondervraging als het navolgende huisbezoek (geen formele huiszoeking) bij Guy Bouten verliep evenwel correct.

Justitie neemt de bevindingen van Bouten in zijn nieuwste boek mee in het onderzoek. Behalve op Bouhouche en diens memoires, focust de onderzoeksjournalist op oud-legermajoor Jean Bougerol als de strateeg achter de Bende-aanslagen en op Roger Beuckels als waarschijnlijke ‘killer’ van de Bende van Nijvel. Zoals in zijn drie vorige publicaties over de Bende, voert Bouten opnieuw stevige argumenten aan voor de hypothese dat een combine van extreemrechtse en maffieuze politiemensen, militairen, politici en zakenlui achter de feiten zit. Door het creëren van een terreurklimaat wilden zij in België een ‘sterke staat’ installeren.

Volgens de onderzoeksmagistraten Michel en Cappelle gaat het om een theorie die hoe dan ook aandacht verdient. “Het punt is dat wij daar strafrechtelijk bewijs moeten kunnen van maken, en dat is een ander verhaal. Met het verstrijken van de tijd wordt dat overigens almaar moeilijker. Bovendien klopt het dat in het verleden allerlei valse sporen zijn gelegd, die ons al teveel tijd hebben doen verliezen.” Toch blijven de onderzoekers erin geloven. Federaal parketmagistrate Cappelle: “Wij hier werken alleszins dag en nacht aan dit dossier.”

(PD)

 

Guy Bouten, Bouhouche, Beijer, Beuckels en de anderen. De Bende van Nijvel, de CIA en de Staatsveiligheid, Kritak, 2020, 335 p.