Chinese ambassade eist verontschuldigingen van De Standaard

De Chinese ambassade in België eist dat de krant De Standaard zich publiekelijk verontschuldigt voor  een cartoon over het coronavirus. Ze wil ook dat de cartoon verwijderd wordt. De ambassade spreekt over een ‘belediging van het Chinese volk’.

 

Het gaat om een spotprent waarin de sterren op de Chinese vlag vervangen worden door deeltjes van het coronavirus.  Ze werd op 23 januari gepubliceerd op de site van De Standaard.

Cartoonist Steven Degryse, beter bekend als Lectrr, vindt vrije meningsuiting belangrijk en blijft achter zijn werk staan. Hoofdredacteur Karel Verhoeven van De Standaard steunt hem daarin. Hij liet de Chinese ambassade weten dat hij niet ingaat op  de eis en  beklemtoont dat het niet de bedoeling was om te lachen of te spotten met China. De boodschap achter de tekening is dat het coronavirus een staatszaak is.

Lectrr reageerde vandaag met een nieuwe cartoon, waarin hij spot met het gebrek aan vrije meningsuiting in China.

Eind januari eiste de Chinese ambassade in Kopenhagen al verontschuldigingen voor een cartoon in het Deens dagblad Jyllands-Posten. Ook de Deense krant bood geen verontschuldigingen aan omdat het niet de bedoeling was om met China te spotten.

Charlotte Missotten