NVJ plant collectieve claim voor billijke freelancetarieven

De NVJ, Nederlandse zusterorganisatie van de VVJ, roept zelfstandige journalisten op om zich te melden indien ze van mening zijn dat ze geen billijke vergoeding ontvangen voor hun werk. De NVJ wil zo inventariseren hoe groot het probleem is en een collectieve claim met de journalisten voorbereiden. De oproep is gericht aan zowel leden als niet-leden.

De actie wordt goed onthaald, want ondertussen werden al enkele tientallen claims ingestuurd. De deadline om te reageren ligt momenteel op 31 januari.

De oproep is een uitloper van de zaak Van Uem/Rogier tegen DPG Media. Begin november beoordeelde de rechter de tarieven voor beide regiojournalisten als niet billijk. Hij kwam tot die conclusie door onder meer een vergelijking te maken met het loon dat journalisten in dienstverband verdienen. Dat alles resulteerde in een verhoging van de tarieven met 50% tot 0,21 cent per woord en 65 euro per foto.

De Nederlandse rechtszaak is mogelijk gemaakt doordat in Nederland wetgeving bestaat die bepaalt dat zelfstandige medewerkers recht hebben op faire vergoedingen. Daar zijn we in België tot nader order nog niet aan toe.

Voortbouwend op het vonnis wil de NVJ nu redelijke minimumtarieven afspreken met alle mediabedrijven. Mediaorganisaties die daar geen gehoor aan geven, kunnen zich verwachten aan collectieve claims.

Meer info over de rechtszaak Van Uem/Rogier vind je hier.

Ook in Vlaanderen wordt freelancejournalistiek vaak onderbetaald. Onder meer regiojournalisten en zij die werken voor digital only media hebben het zwaar te verduren. Ook fotojournalisten krijgen klappen. Raadpleeg de VVJ-brochure met praktijktarieven in de Vlaamse journalistiek voor meer houvast en richtlijnen.

Foto: Ingrid de Groot