Raad van Europa buigt zich over inzetten privé-detectives tegen Apache

Het Platform voor de Veiligheid van Journalisten van de Raad van Europa publiceert vandaag, op vraag van de VVJ, de klacht van nieuwssite Apache tegen het inzetten van privé-detectives aan zijn adres.

Het Platform voor de Veiligheid van Journalisten bundelt schendingen van de persvrijheid en wil op die manier zicht bieden op de omvang van het probleem. Er wordt ook melding gemaakt van hoe de lidstaten van de Raad voor Europa omgaan met de bedreigingen. De huidige klacht hangt samen met een eerder ingediende klacht op 11 maart 2019 waar tot nu geen antwoord op kwam vanwege België.

Het Platform voor de Veiligheid van Journalisten wordt gedragen door twaalf journalistenverenigingen en andere organisaties die opkomen voor de vrijheid van meningsuiting. Onder hen de Europese Federatie van Journalisten (EFJ), waar de VVJ/AVBB deel van uitmaakt. De Raad van Europa telt 47 lidstaten.

Intussen zet de VVJ samen met Apache ook binnenlands juridische stappen tegen Land Invest Group.

 

Foto: Gwendoline Le Goff/PanoramiC/Photo News