VVJ veroordeelt schaduwen Apache-journalisten door Land Invest Group

De Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group blijkt privé-detectives 60.000 euro te hebben betaald om journalisten van Apache te schaduwen. De VVJ bekijkt met Apache wat hiertegen te doen.

Het schaduwen gebeurde na onthullingen over omstreden bouwdossiers en over de nauwe relaties tussen Antwerpse beleidsverantwoordelijken en topman Erik Van der Paal van Land Invest Group. Die laatste voerde al een paar rechtszaken tegen Apache-journalisten, maar kreeg tot dusver steeds nul op het rekest. Met het inschakelen van privé-detectives voegt Van der Paal een triest hoofdstuk toe aan zijn intimidatiepraktijken tegen Apache.

Voor de VVJ gaat het om een onaanvaardbare schending van het journalistieke bronnengeheim, van de privacy en van de expressie- en informatievrijheid in haar geheel. De wet van 2005 op het journalistieke bronnengeheim geldt weliswaar enkel tegenover de overheid, maar ook particulieren moeten de algemene regels inzake privacy en informatievrijheid respecteren. Mogelijk is ook de wet op de privé-detectives hier geschonden. De VVJ bekijkt eerstdaags hoe ze Apache kan ondersteunen bij een klacht.

Foto: Belga/Jonas Roosens