VVJ solidair met be(toe)laagde Vlaamse nieuwsmedia

Ruim 600 VRT-personeelsleden namen donderdag deel aan een optocht tegen de besparingsplannen van de Vlaamse regering, die onder meer de openbare omroep zwaar treffen. Nog eens 600 sympathisanten, onder wie een VVJ-delegatie, sloten zich bij hen aan.

Door de nieuwe besparingen zou het VRT-budget zakken tot onder 40 euro per hoofd van de Vlaamse bevolking, een bedrag dat in de Scandinavische landen 2 tot 2,5 keer zo hoog is en in Zwitserland nog hoger. Nochtans is een merendeel van de Vlamingen duidelijk fan van een sterke publieke omroep, en is er ook een groot vertrouwen in de nieuws- en duidingsprogramma’s van de VRT. Opnieuw knippen in de budgetten zou onvermijdelijk ten koste gaan van kwaliteit en vertrouwen.

Nog eens 600 sympathisanten wachten de VRT-manifestanten op aan het Martelarenplein in Brussel. Daar is het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gevestigd. De sympathisanten kwamen uit het brede Vlaamse middenveld, de vakbonden en de culturele sector. Ook de VVJ was van de partij, met als ordewoorden: ‘Steun aan de be(toe)laagde media’, ‘Eerlijke betoelaging, geen belaging  van Vlaamse nieuwsmedia’, en ‘Nieuwsmedia: zuurstof voor de democratie’.

In een reactie gaf Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) te kennen zelf ook te blijven ijveren voor een kwalitatieve openbare omroep.

Bekijk hier nog een bijdrage van professor communicatiewetenschap Karen Donders (VUB) over de noodzaak van een sterke publieke omroep.

Foto: Beny Bechler