Openbaarheid van bestuur: wegwijs voor journalisten

De wetgeving op de openbaarheid van bestuur (WOB) opent ook voor journalisten bijzonder interessante mogelijkheden om aan overheidsinformatie te geraken. Toch maakt volgens de recentste journalistensurvey van de UGent en de VVJ maar 16 procent van de Vlaamse beroepsjournalisten gebruik van die mogelijkheid. Gebrek aan kennis over WOBben werd aangehaald als één van de belangrijkste redenen.

Daarom organiseerde de VVJ op 7 november 2019 een infosessie over journalistiek WOBben in het kader van MediAcademie. Deze sessie, gegeven door Charlotte Michils (VVJ), kan hier worden herbekeken. Ook de PowerPoint kan hier gedownload.

Onder vind je alvast relevante templates … (met dank aan Christoph Meeussen)

De VVJ werkt ook aan een infopagina met links naar relevante externe pagina’s & good practices.

Weet dat je de VVJ ook altijd kan contacteren bij vragen over je WOB-verzoek! Contacteer pol.deltour@journalist.be en charlotte.michils@journalist.be!

Foto: BELGA/Virginie Lefour