DPG Media moet Nederlandse freelancejournalisten 50 % meer betalen

Een Nederlandse rechter heeft DPG Media veroordeeld tot het betalen van hogere vergoedingen aan Nederlandse freelancejournalisten. De NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) noemt de uitspraak ‘historisch’.

Twee Nederlandse freelancejournalisten, een redactrice en een fotograaf, dienden tegen DPG een financiële claim in wegens ‘onderbetaling’. De rechter in Amsterdam volgde hen daarin, en noemde de gehanteerde tarieven ‘niet billijk’. Volgens het vonnis hadden de journalisten in 2018 recht op de helft meer vergoeding, wat de tarieven brengt op 0,21 euro per woord en 65 euro voor een foto. De rechtbank vulde het begrip ‘billijke vergoeding’, dat is opgenomen in de Nederlandse Wet Auteurscontracten, onder meer in door een vergelijking te maken met het loon dat journalisten in dienstverband verdienen.

DPG Media bekijkt of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. De Nederlandse journalistenbond NVJ van zijn kant wil met DPG en de andere mediahuizen overleg plegen over de implicaties van het vonnis. Al veel langer heerst bij zelfstandige journalisten – ook in Vlaanderen/België – onvrede over te lage vergoedingen voor hun werk.

www.nvj.nl

Vonnis De Persgroep t. Britt van Uem.pdf (135 downloads)

Vonnis De Persgroep t. Ruud Rogier.pdf (112 downloads)