Van journalistiek tot staatspropaganda: het Hongaarse model

Al langer wisten we dat het met de persvrijheid in Hongarije sterk bergaf gaat sinds premier Viktor Orbán er aan de macht is. Het magazine MO* publiceert nu een indringende reportage over hoe precies Orbán de journalistiek in zijn land wist om te vormen tot een groot propagandaplatform voor hemzelf.

MO*-verslaggever Pieter Stockmans trok in Hongarije op onderzoek uit en kwam tot een reeks pijnlijke en alarmerende vaststellingen. Een ervan is dat de Hongaarse premier Orbán zijn media-imperium wist uit te bouwen dankzij EU-subsidies.

Pieter Stockmans wijst op de grote relevantie van het Hongaarse verhaal voor andere landen. “Wat hij doet, is een model voor andere autoritaire leiders. Ook bij ons liggen de media vanuit een bepaalde hoek onder vuur. Daarom zouden alle journalisten zich bewust moeten zijn van wat er ginder gebeurt.”

Klik op onderstaande link voor de longread met video.

https://www.mo.be/analyse/hoe-orban-journalistiek-omvormde-tot-staatspropaganda