Nieuwe persprijs zet vrouwenrechten op de journalistieke kaart

Goed nieuws voor journalisten die berichten over de positie van de vrouw, want zij kunnen binnenkort meedingen naar de Carla Atzema Soroptimistenprijs. Hoewel het initiatief uitgaat van de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao, kunnen ook Vlamingen zich kandidaat stellen voor het allereerste beeldje met bijbehorende geldprijs van – hou je vast – 25.000 euro.

Door Annick Hus

 

De Nederlandse Unie van de Soroptimistclubs maakt deel uit van een internationale ngo, die zich wereldwijd inzet voor de verbetering van mensenrechten en de positie van vrouwen en meisjes in het bijzonder. “Met de Carla Atzema Soroptimistenprijs willen we voortaan om de twee jaar journalisten in de kijker zetten die net deze thema’s onder de aandacht brengen in de media”, zegt bestuurslid Lydia Bongenaar. “De nalatenschap van Soroptimist Carla aan het Algemeen Fonds, een zelfstandige stichting binnen de Unie, deed ons nadenken over hoe we de doelstellingen van het Soroptimisme nog beter konden verwezenlijken. Zo ontstond gaandeweg het idee van de persprijs.”

Enkele maanden geleden ging Lydia Bongenaar te rade bij de Stichting Democratie en Media en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten in Nederland. “Zo kregen we een beter beeld van de journalistieke wereld en wat daar leeft. Ook de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) gaf ons advies. Zo kwamen we uiteindelijk op het idee om onze persprijs uit te breiden naar Vlaanderen.”

 

Geen eendagsvliegen

 

De Soroptimisten mogen dan wel vrouwelijke professionals zijn die het opnemen voor de rechten van hetzelfde geslacht, toch kunnen ook mannelijke journalisten zich kandidaat stellen voor de prijs. “Alle verdienstelijke bijdragen zijn belangrijk”, aldus Bongenaar. “We staan ook open voor de meest uiteenlopende vormen van journalistiek: artikelen, documentaires, radioreportages of wat dan ook.”

Deelnemers moeten wel een enigszins behoorlijk palmares aangaande de vrouwenproblematiek kunnen voorleggen, aldus nog Lydia Bongenaar. “Wie ‘tussendoor’ al eens een artikel schreef over vrouwenrechten, zal niet meteen in aanmerking komen voor de hoofdprijs. We zijn op zoek naar journalisten met enige dossierkennis, geen eendagsvliegen. Ook de impact van de journalistieke producties is belangrijk. Heeft een artikel of reportage wat teweeggebracht?”

Hoeveel inzendingen er tussen september en november zullen binnenkomen, is voorlopig koffiedik kijken. “Het is een compleet nieuwe ervaring”, weet Bongenaar. “Uiteraard rekenen we op zoveel mogelijk inzendingen. Als er maar een tiental zijn, dan gaan die rechtstreeks naar de jury. Worden we daarentegen overspoeld met artikels of reportages, dan zullen we een voorselectie maken. Dat zal gebeuren op basis van een uitgekiend reglement.”

 

Jury

 

Voorlopig bestaat de jury enkel uit Nederlandse leden. De voorzitter is theatermaakster Adelheid Roosen. Renée Römkens is directeur van Atria, het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. Adrienne Vrisekoop is Soroptimist, advocaat en vriendin van wijlen Carla Atzema. Er zitten ook twee mannen in de jury:  documentairemaker Sinan Can en Willem Groeneveld, die hoofdredacteur is van online nieuwssite Sikkom. Voor de volgende editie hoopt Lydia Bongenaar ook een of meer Vlaamse juryleden te strikken.

 

Bongenaar: “We willen graag uitpakken met een professionele prijsuitreiking, waarop niet alleen de makers van de geselecteerde werken aanwezig zijn, maar ook prominente figuren uit de Nederlandse en Vlaamse mediawereld. Bij de uitreiking zal overigens niet alleen de winnaar maar ook de organisatie in de kijker worden gezet. Op die manier hopen we in de toekomst nauwer te kunnen samenwerken met de media en zo de Soroptimisten nog meer op de kaart te zetten.”

 

Wie in aanmerking wil komen voor de tweejaarlijkse geldprijs kan zich tussen 1 september en 1 november kandidaat stellen.

Voor meer informatie: https://soroptimist.nl/nl/artikelen-uit-de-soroptimist/ben-jij-bezig-met-een-bijzonder-journalistiek-project/