Marc Van Impe (68) overleden

Het voorbije weekend is Marc Van Impe overleden, 68 jaar oud. Van Impe had een lange staat van dienst als journalist, met als laatste episode de medische journalistiek. Hij was ook actief in enkele journalistenorganisaties.

Marc Van Impe werkte sinds 1971 voor onder meer Knack, Elsevier, De Tijd, de VRT, VTM Telefacts, RTL, De Haagse Post en Playboy. Velen herinneren zich hem als een bijzonder journalist: eigenzinnig, altijd kritisch, recht voor de raap. In de regel een gentleman – die eeuwige hoed van hem! -, soms ook beenhard en provocerend.

Marc Van Impe was ook een prototypisch freelancejournalist: zijn eigen baas en nooit verlegen om de confrontatie aan te gaan, ook met zijn opdrachtgevers als het moest. “Maak een goed businessplan, kom op voor je rechten en dwing zelf die redelijke vergoedingen af”, was zijn levensmotto. Die boodschap bracht hij ook over via de VVJ, waarin hij zich een tijdje engageerde. En via het (recentelijk ontbonden) Instituut voor de Journalistiek, waarvan hij de voorbije vijftien jaar voorzitter was. De godverdommes waarmee hij zijn overtuigingen overbracht, kregen zijn toehoorders er gratis bovenop.

Sinds 2000 vond hij zijn gading in de medische journalistiek. Hij was hoofdredacteur van Mediplanet/PharmaPlanet en senior writer en columnist voor MediQuality. Jammer genoeg was enige persoonlijke ervaring met de materie hem niet vreemd. Desondanks was er altijd weer die veerkracht, die moed om voort te doen, die goesting om toch nog zoveel mogelijk moois uit dit leven te halen.
Het ultieme afscheid van Marc Van Impe is gepland op woensdag 11 september om 11 uur in Crematorium Daelhof in Zemst.

(PD)