Personeel van L’Avenir legt het werk neer

Het personeel van L’Avenir (vroeger: Vers L’Avenir) heeft op 17 juli beslist om – andermaal – het werk neer te leggen. Alvast op donderdag 18 juli verschijnt er geen krant.

De staking werd quasi unaniem goedgekeurd met 75 stemmen voor en 7 onthoudingen. Het personeel eist respect voor zijn belangenverdedigers, waaronder ook de AJP, de Franstalige tegenhanger van de VVJ. Zo kreeg de secretaris-generaal van de AJP, Martine Simonis, te horen dat ze zich 48 uur op voorhand moet aanmelden, wil ze toegang krijgen tot het gebouw van Vers L’Avenir. Het wordt de AJP ook verboden om interne vergaderingen bij te wonen. Volgens de directie is de stakingsaanzegging trouwens onwettig.

Sophie Lejoly, de rechterhand van Martine Simonis, is formeel: “Uit de akkoorden met de mediabedrijven, waaronder ook L’Avenir, blijkt duidelijk dat de AJP wel degelijk de gebouwen mag betreden en vergaderingen kan bijwonen.” Het personeel vindt daarom dat zijn stakingsrecht, recht op vrije meningsuiting en vrijheid van vergadering zijn geschonden.

Het werk wordt morgen hervat. Maar de komende weken zijn er nog acties gepland. Het sociaal conflict bij L’Avenir sleept al sinds het najaar van 2018 aan.

Meer info op de website van AJP.